Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Cruciaal EK-kwalificatieduel Nederlands elftal

Oranje werkt vrijdagavond in Riga een cruciaal duel af in de EK-voorronde. Nederland moet winnen om de aansluiting met Tsjechië en IJsland niet te verliezen in groep A van de kwalificatie. De nummer één en twee van elke poule alsmede de beste nummer drie gaan rechtstreeks naar het EK, de andere nummers drie krijgen een herkansing in de play-offs. Afgelopen najaar maakte Oranje in Amsterdam korte metten met Letland: 6-0. Het duel met Letland begint om 20.45 uur en wordt uitgezonden op NPO 3.

2. Laatste dag verhoren Fyra-enquête

Op de allerlaatste verhoordag van de enquêtecommissie Fyra gaat het verhoor van de in opspraak geraakte en inmiddels opgestapte NS-topman Timo Huges niet door. In zijn plaats komt wel zijn tijdelijke plaatsvervanger Engelhardt Robbe, de financiële man binnen de NS-directie. Daarna is staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) de laatste die onder ede wordt gehoord.

3. Pinkpop en Oerol van start

Vrijdag begint in Landgraaf Pinkpop, Nederlands oudste festival. Dit jaar niet tijdens Pinksteren, maar enkele weken later. Headliners zijn onder andere Muse en Robbie Williams. NU.nl doet tot en met zondag verslag. Lees het laatste nieuws inclusief een dagelijkse weersvoorspelling omtrent het festival in dit dossier.

Bezoekers van Pinkpop zien in de NU.nl-app ook een speciaal nieuwsblokje van het festival, mits de locatievoorziening aanstaat.

Ook Oerol gaat vrijdag op Terschelling van start. Op het tiendaagse festival treden onder anderen Typhoon en Roosbeef op. Op meer dan veertig locaties op het eiland worden theater, muziek, dans en beeldende kunst geboden.

4. Informeel EU-overleg netneutraliteit

De telecomraad van de Europese Unie heeft vrijdag een informeel overleg over het invoeren van Europese netneutraliteit en het afschaffen van roamingkosten (kosten voor mobiel gebruik in het buitenland) binnen Europa. Om 13.30 uur wordt een persconferentie gehouden over de voortgang van deze gevoelige onderwerpen waarover lidstaten al jaren aan het steggelen zijn. Het is onduidelijk of er vrijdag een overeenkomst wordt verwacht.

5. Openingsceremonie Europese Spelen

De eerste editie van de Europese Spelen begint vrijdagavond om 18.00 uur Nederlandse tijd met een openingsceremonie in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Aan het evenement nemen meer dan 6.000 sporters uit 50 landen deel. In 20 verschillende sporten wordt de komende weken gestreden om de medailles. De Europese Spelen eindigen op 28 juni. In Bakoe is het drie uur later dan in Nederland. Het toernooi wordt om de vier jaar georganiseerd.

Weer en verkeer

Vrijdag is het opnieuw zonnig en wordt het 25 tot lokaal 30 graden. De oostenwind waait zwak tot matig, op de Wadden soms vrij krachtig. Daardoor wordt het op de eilanden 20 tot 23 graden. Pas tegen of in de avond neemt vooral in het zuiden de kans op een onweersbui toe. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend vallen overal enkele buien en wordt het minder warm. 

Voor vrijdag worden zoals gebruikelijk weinig files verwacht.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie