Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Nasleep schietpartij Zaandam

De politie is op zoek naar vier of vijf mannen die mogelijk betrokken zijn bij de liquidatie van crimineel Lucas Boom dinsdag in Zaandam. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de zaak, waarna er al enkele tips binnenkwamen. De mogelijke vluchtbus is dinsdagavond al uitgebrand aangetroffen in Amsterdam, daarvoor is een verdachte aangehouden, maar de politie kan connectie met de schietpartij nog niet bevestigen.

2. Historisch bezoek Aung San Suu Kyi aan China

De Myanmarese oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi bezoekt voor het eerst de Volksrepubliek China, waar ze onder meer ontmoetingen heeft met president Xi Jinping en premier Li Keqiang. Het bezoek duurt tot en met zondag. San Suu Kyi was lange tijd onder huisarrest geplaatst door de militaire heersers van Myanmar, het vroegere Birma. Haar partij doet mee aan de parlementsverkiezingen dit jaar.

3. Besloten training Oranje voor cruciale wedstrijd

Het Nederlands elftal werkt woensdag vanaf 12.15 uur een besloten training af in Katwijk in de aanloop naar de zeer belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland van vrijdagavond. Na het afhaken van de geblesseerde Ron Vlaar telt de selectie van bondscoach Guus Hiddink 22 spelers. Donderdag vliegt Oranje naar Letland, waar het in de avonduren de laatste oefensessie belegt voor de wedstrijd.

4. Henk Krol hoort of hij subsidie moet terugbetalen

De rechtbank Den Bosch doet uitspraak in de zaak waarin de Stichting Vrienden van de Gaykrant eist dat Henk Krol 200.000 euro subsidie aan het ministerie van Onderwijs terugbetaalt. Volgens de stichting heeft oud-hoofdredacteur Krol een fors deel daarvan besteed aan het overeind houden van de noodlijdende Gaykrant. De 50Plus-politicus zelf ontkent dat en volgens zijn advocaat is daar ook geen bewijs voor. 

5. Gerechtshof voor schouw naar Arena in zaak Badr Hari

Voor het hoger beroep tegen Badr Hari gaat het gerechtshof woensdag naar de Amsterdam Arena voor een schouw van de skybox waar de kickbokser zakenman Koen Everink op 8 juli 2012 ernstig zou hebben mishandeld. Hari ging in beroep na zijn veroordeling tot anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk en met aftrek van voorarrest. De eis was vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het beroep start op woensdag 24 juni.

En verder: 

- Ontvangt paus Franciscus in het Vaticaan de Russische president Vladimir Poetin voor het eerst sinds het uitbreken de van de Oekraïne-crisis.

- En debatteert het Europees Parlement over het corruptieschandaal bij wereldvoetbalbond FIFA. Donderdag wordt gestemd over een resolutie.

Weer en verkeer

Woensdag zijn er flinke perioden met zon, maar ook enkele wolken. Het blijft droog en het wordt 18 graden op de Wadden tot 22 in het zuiden. De noordoostenwind waait matig tot aan zee vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. 

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht een lichte ochtendspits, maar adviseert automobilisten wel een zonnebril te dragen vanwege de laagstaande zon.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie