Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Vrijdag tropische dag in al zijn facetten

Het wordt warm vrijdag, met verwachte temperaturen tussen de 27 en maar liefst 32 graden. In het westen kan het wel bewolkt zijn, maar dat mag de hittepret niet drukken. Nederland krijgt wel direct het volledige tropische paket, want later op de dag drijven vanuit het zuidwesten onweersbuien het land binnen. Dat kan gepaard gaan met hagel en windstoten. 

2. Oefenduel Nederland-Verenigde Staten

Oranje oefent vrijdagavond in de Amsterdam Arena tegen de Verenigde Staten in de aanloop naar de zeer belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland op 12 juni. Bondscoach Guus Hiddink kan onder anderen geen beroep doen op de geblesseerde Arjen Robben. Oranje trad viermaal eerder aan tegen de Verenigde Staten en kwam telkens als winnaar uit de strijd. De aftrap van de vriendschappelijke wedstrijd is om 20.30 uur. Het duel is ook live te zien op NU.nl.

3. Descheemaecker verschijnt voor enquêtecommissie Fyra

Het verhoor door de enquêtecommissie Fyra met Marc Descheemaecker belooft een spektakel te worden. De baas van het Belgische spoorbedrijf NMBS heeft in Fyragate de harde woorden nooit geschuwd. "Ik ben het gewoon kotsbeu met AnsaldoBreda", zei hij in 2013 toen de problemen een hoogtepunt bereikten.

4. Uitspraak in zaak versturen varkensvlees naar moskeëen en gebedshuizen 

Een 42-jarige ex-personeelsfunctionaris van de douane heeft begin dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven met daarin stukken varkensvlees gestuurd. Het Openbaar Ministerie eiste eerder bij de rechtbank in Utrecht behandeling in een forensische psychiatrische kliniek, twee weken celstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf tegen de man. Vrijdag volgt de uitspraak.

5. Verstappen in actie in vrije training voor GP Canada

Het Formule 1-circus is neergestreken in Canada voor het zevende Grand Prix-weekeinde van dit seizoen. De vrije trainingen zijn vrijdag om 16.00 uur en 20.00 uur Nederlandse tijd. Twee weken geleden stuntte Verstappen door tijdens de eerste oefensessie in Monaco de tweede tijd te noteren. Renault heeft Verstappens team Toro Rosso beloofd met een verbeterde versie van de krachtbron te komen.

En verder:

Brengt premier Rutte een tweedaags bezoek aan India, in gezelschap van minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma.

Verkeer

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor vrijdagochtend vrijwel geen ochtendspits. Wel moeten automobilisten er rekening mee houden dat er waarschijnlijk meer motorrijders op de weg zijn. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie