De Europese Spelen zijn een volledig nieuw sportevenement en daarom is het ook voor de sporters en coaches lastig in te schatten wat ze deze maand in Bakoe kunnen verwachten.

De eerste editie start vrijdag. Nederland zou de Europese Spelen van 2019 organiseren, maar woensdag bleek dat niet door te gaan omdat de overheid geen geld beschikbaar wil stellen.

"Ik verwacht dat de organisatie vergelijkbaar zal zijn met de Olympische Spelen, maar het is echt een vraagteken wat ons precies te wachten staat in Bakoe", zegt wielrenster Ellen van Dijk, die zal starten op de tijdrit en in de wegwedstrijd, in gesprek met NU.nl.

"Wíj nemen het heel serieus, maar het is heel moeilijk in te schatten hoe serieus andere landen het nemen. Als er weinig internationale concurrentie is, dan heeft het voor jezelf ook minder waarde. En de deelnemerslijst zullen we denk ik pas één dag van tevoren zien."

Het Europees Olympisch Comité besloot eind 2012 tot het invoeren van de Europese Spelen, zodat er net als in bijvoorbeeld Amerika (Pan American Games) en Azië (Asian Games) ook in Europa een continentale tegenhanger is van de Olympische Spelen. De Europese Spelen zijn dit jaar van 12 tot en met 28 juni in de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Onbeschreven blad

"Ik heb veel Aziatische concurrenten die ik vaak spreek en in Azië zijn de Asian Games écht heel groot", weet schermer Bas Verwijlen. "Sommige landen vinden de Asian Games zelfs belangrijker dan de Olympische Spelen. Dus dit kán heel erg groot gaan worden."

Op dit moment zijn de 'European Games' echter vooral nog een onbeschreven blad. "Historisch weet je wat een WK of Olympische Spelen waard is", stelt Bas de Bever, de bondscoach van de BMX'ers. De Europese Spelen hebben nog geen geschiedenis, dus je weet niet wat voor waarde dit gaat hebben.

"Nu plaats ik het ergens tussen het EK en WK in, als een leuke opmaat richting de Olympische Spelen. Maar je proeft aan mijn woorden dat het nog even zoeken is waar dit staat."

Inferieur

Met Laura Smulders heeft De Bever een van de twee olympische medaillewinnaars onder zijn hoede die in de 119-koppige Nederlandse ploeg voor Bakoe zit (judoka Henk Grol is de andere).

Met verder Jelle van Gorkom, Twan van Gendt en Merle van Benthem neemt de BMX-bondscoach toppers mee naar Azerbeidzjan. "Wij vinden dat als we daar naartoe gaan, dat we ook moeten presteren", aldus De Bever.

Het geldt echter niet voor alle twintig sporten die bij de Europese Spelen op het programma staan dat de Nederlandse - of Europese - top aan de start zal verschijnen. Zo is er bij het zwemmen, synchroonzwemmen, schoonspringen en waterpolo sprake van een jeugd-EK.

"De vraag die blijft komen is wat de kwaliteit van de deelnemersvelden zal worden", zegt chef de mission Jeroen Bijl. "Ik ben er vanuit Nederland in ieder geval echt trots op dat dit in bijna alle sporten het beste is wat we hebben."

Bijl heeft er begrip voor dat bij een sport als beachvolleybal niet de absolute toppers op de deelnemerslijst staan, omdat het WK in Nederland vrijwel direct na de Europese Spelen begint. "Sporttechnische keuzes begrijp ik. Het is in ieder geval geen onwil of dat ze het een inferieur evenement vinden."

Allure

Bijl zou graag zien dat in de toekomst de Europese Spelen een belangrijk onderdeel zijn in het olympische kwalificatietraject. In Bakoe kunnen er nog maar bij een paar sporten, zoals volleybal en BMX, punten verdiend worden richting Rio 2016.

"We kunnen wel punten halen, maar niet het aantal dat we kunnen halen bij wereldbekers of het WK", legt De Bever uit. "Wat dat betreft is het 'zomaar' een internationale wedstrijd, maar wel één met de allure van de Olympische Spelen."

Veel sporters en coaches benaderen de Europese Spelen als op zijn minst een goede test richting de Olympische Spelen van volgend jaar.

"Ik denk dat het een goede generale repetitie kan zijn voor Rio", aldus Johan Lammerts, de bondscoach van de wielrenners en wielrensters. "De hele entourage is hetzelfde als in Rio, dus het is goed voor een aantal jonge rensters en renners om dit al een keer te ervaren."