Sepp Blatter kondigde dinsdag aan dat hij het veld ruimt als voorzitter van de FIFA.

De 79-jarige Zwitser was verworden tot de personificatie van de schandalen bij de wereldvoetbalbond, hoewel er nooit bewijs tegen hem is gevonden.

Blatter trad in 1998 aan als FIFA-voorzitter nadat hij de Zweed Lennart Johansson versloeg bij de verkiezingen. De Zwitser kreeg dertig stemmen meer dan zijn concurrent die als favoriet de verkiezingen was ingegaan.

Voordat Blatter de hoogste positie binnen de FIFA ging bekleden, was hij secretaris-generaal bij de wereldvoetbalbond. In die rol, die hij sinds 1981 vervulde, fungeerde hij als rechterhand van preses João Havelange.

De Braziliaan had de Zwitser halverwege de jaren zeventig gescout. Blatter was toen verantwoordelijk voor de public relations bij een horlogemerk.

Kolonel

In totaal zal Blatter bij zijn vertrek veertig jaar hebben gewerkt voor de FIFA. Tijdens het eerste gedeelte van zijn maatschappelijke loopbaan was de Zwitser een stuk minder honkvast. Zo was hij kolonel in het Zwitserse leger, sportjournalist en zanger op bruiloften.

Als FIFA-baas gold Blatter aanvankelijk als een groot vernieuwer. De Zwitser lanceerde het ene na het andere voorstel, zoals een verbod op de sliding, een WK dat om het jaar moest worden gehouden en het afschaffen van de strafschoppenserie.

De loopbaan van Blatter bij de FIFA

De FIFA-verkiezingen van februari 2016 markeerden na bijna achttien jaar het definitieve einde van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond. © ANP
Sepp Blatter werkte sinds de jaren zeventig bij de FIFA. © ANP
Jarenlang fungeerde Blatter als secretaris-generaal bij de FIFA. © ANP
In 1998 versloeg hij verrassend de Zweed Johansson bij de verkiezingen en volgde hij de Braziliaan Havelange op als voorzitter. © ANP
Tijdens zijn eerste jaren baarde Blatter opzien met voorstellen als het afschaffen van de sliding. © ANP
In 2000 met Franz Beckenbauer, bij de toekenning van het WK 2006 aan Duitsland. © ANP
Blatter werd in 2002 herkozen; zijn opponent Hayatou was kansloos. © ANP
Blatter omringt zich graag met de groten der aarde, zoals hier in 2003 met Nelson Mandela. © ANP
In 2004 maakte Blatter bekend dat Zuid-Afrika in 2010 het WK mag organiseren. © ANP
Blatter bezocht in 2006 het Voetballer van het Jaar-gala in Nederland. © ANP
Blatter op verkenning in Zuid-Afrika. © ANP
In 2007, met enkele hooggeplaatste leden van de Aziatische confederatie. © ANP
Een vrolijke Blatter tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika in 2009. © ANP
In 2010, bij de controversiële toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). © ANP
Blatter werd in 2011 opnieuw herkozen, er was geen tegenkandidaat. © ANP
De laatste jaren wordt Blatter steeds vaker in het nauw gebracht door verhalen over corruptie. © ANP
Een dubieuze betaling aan Platini deed Blatter alsnog de das om. © ANP

Blatters ambtsperiode werd al snel overschaduwd door verhalen over corruptie. In de loop der jaren kwamen steeds meer schandalen naar buiten. Vorige week meldde de FBI dat FIFA-officials zich sinds het begin van de jaren negentig voor in totaal 150 miljoen dollar hebben verrijkt.

Er zou vooral zijn gefraudeerd bij de verkoop van televisierechten en de toekenning van WK's. Zowel de toewijzing van het WK 2018 (Rusland) als 2022 (Qatar) geldt als zeer omstreden.

Buiten schot

Zelf bleef Blatter altijd buiten schot, hoewel de ene na de andere collega werd ontmaskerd als corrupt. Van Mohammed bin Hammam tot Jack Warner tot zelfs zijn voormalige leermeester Havelange.

Een oproep van UEFA-voorzitter Michel Platini om terug te treden legde Blatter vorige week nog naast zich neer. De Zwitser erkende schoorvoetend dat hij, als hoogste in rang, verantwoordelijk is voor de schandalen. "Ik ben niet perfect, niemand is perfect. Ik kan niet iedereen de hele tijd monitoren."

Na zijn herverkiezing van vrijdag oogde Blatter strijdlustig en haalde hij zijn bekende metafoor naar voren van de 'kapitein die het schip van de FIFA door woelige wateren loodst.'

Dinsdag besloot de Zwitser alsnog zijn afscheid aan te kondigen bij de FIFA. Tot uiterlijk januari 2016, wanneer op een buitengewoon congres een nieuwe preses wordt gekozen, neemt Blatter de honneurs waar.

Video: Blatter stapt op als voorzitter FIFA