Het koningspaar is voor een driedaags officieel bezoek in de Verenigde Staten. 

De reis staat net als het staatsbezoek aan Canada afgelopen week in het teken van de 70e verjaardag van de bevrijding van Nederland en verdere versterking van de economische betrekkingen.

In het kielzog van het koningspaar is een handelsmissie meegekomen, onder leiding van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Officieel bezoek

De Amerikanen gaven voor de Nederlandse visite de voorkeur aan een officieel bezoek boven een voor de president meer verplichtingen met zich meebrengend staatsbezoek.

Koningin Beatrix bracht in april 1982 wel een staatsbezoek aan Amerika, maar toen vierden Nederland en de VS ook het 200-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen.

Barack Obama

Willem-Alexander en Máxima hebben Obama al een aantal keer ontmoet. De eerste maal was in 2009, eveneens in het Witte Huis. Willem-Alexander en Máxima waren toen op de thee bij Michelle Obama, en de Amerikaanse president kwam 'spontaan' even binnenvallen.

Meer formeel was het treffen vorig jaar in Den Haag, waar Obama de nucleaire veiligheidstop bijwoonde. Ook bij de herdenking van de 70e verjaardag van de geallieerde invasie in Normandië was er een ontmoeting.

Programma

Naast het bezoek aan het Witte Huis omvat het programma in Washington een ontmoeting met de leiders van het Amerikaanse Congres, een kranslegging op de nationale begraafplaats Arlington en gesprekken met veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten in Nederland.

Bij de Wereldbank is een rondetafelgesprek over duurzame ontwikkeling waarbij de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zich bij het gezelschap aansluiten.

Maandagavond zou het koningspaar bij de honkbalwedstrijd van de Washington Nationals tegen de Toronto Blue Jays zijn, maar deze wedstrijd werd uitgesteld vanwege noodweer. 

In Nationals Park had het paar wel een ontmoeting met Amerikaanse veteranen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Dinsdag

Dinsdag wordt Grand Rapids bezocht, in de staat Michigan, waar veel Nederlandse immigranten zijn neergestreken

In de middag reist het gezelschap door naar Chicago, voor onder meer een zakendiner en het bijwonen van een masterclass 'electronic dance'.

Willem-Alexander en Máxima zijn niet de eerste Nederlandse koninklijke gasten van Grand Rapids. De koninginnen Juliana en Beatrix gingen er ook heen.

Het officieel bezoek eindigt woensdag in Chicago.