Sepp Blatter en prins Ali Bin Al-Hussein strijden vrijdag in Zürich om het voorzitterschap van de FIFA. Hoe gaat deze verkiezing in zijn werk?

De 79-jarige Blatter gaat voor zijn vijfde termijn als hoofd van de wereldvoetbalbond. Alle corruptieschandalen ten spijt weigert de Zwitser op te stappen.

Ali Bin Al-Hussein fungeert als zijn uitdager. Hoewel de prins pas 39 jaar is, kan hij bogen op lange bestuurlijke ervaring. Al sinds 1999 is hij voorzitter van de Jordaanse voetbalbond.

Hoeveel bonden mogen er stemmen?

Alle leden van de FIFA, in totaal 209. Voorzitter Marco del Nero van de Braziliaanse voetbalbond verliet donderdagnacht onverwacht Zürich, maar naar alle waarschijnlijkheid kan hij zijn stem aan een andere Braziliaanse bestuurder overdragen.

De stemmen tellen even zwaar. Wereldkampioen Duitsland heeft met andere woorden net zoveel macht als Amerikaans Samoa. Landen mogen zich ook onthouden van het uitbrengen van een stem.

Hoe verloopt de stemming?

Landen brengen in alfabetische volgorde, om en om, hun stem uit. Het proces kan dus wel even duren.

Wanneer is er een winnaar?

Om al in de eerste ronde te triomferen moet een kandidaat een twee derde meerderheid behalen, oftewel 140 van de 209 stemmen. Is er nog geen winnaar, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid.

Hoe liggen de verhoudingen?

Blatter was tot woensdag - toen de arrestaties van FIFA-officials een nieuw schandaal inluidden - de torenhoge favoriet.

De Zwitser kan nog steeds rekenen op de steun van Azië (46 leden) en Afrika (54), hoewel Australië (dat lid is van de Aziatische bond)  niet op de huidige voorzitter zal stemmen.

Traditioneel geniet Blatter ook veel steun van de CONCAFAF, de Noord- en Midden-Amerikaanse bond. De Verenigde Staten en Canada hebben aangegeven voor prins Ali te gaan en ook Oceanië zal zich in elk geval niet unaniem achter de Zwitser scharen. Nieuw-Zeeland vindt dat Blatter het veld moet ruimen.

UEFA-voorzitter Michel Platini drukte zijn leden op het hart op prins Ali te stemmen. Rusland zal zich daar zeker niet aan houden en ook Spanje zou Blatter nog steeds steunen.

Wanneer weten we de uitslag?

Dat is onduidelijk. De verkiezingen zijn het laatste agendapunt van het FIFA-congres. Om 13.00 uur kan er al witte rook zijn, maar voor hetzelfde geld is er pas om 18.00 uur duidelijkheid over wie tot halverwege 2019 de machtigste man is in het voetbal.

Alles over de corruptie bij de FIFA