Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Verkiezing voorzitterschap FIFA in Zürich

In verkiezingen die zijn overschaduwd door arrestaties van hoge FIFA-officials strijden Sepp Blatter en prins Ali bin Al-Hussein vrijdag om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. De 79-jarige Blatter geldt ondanks alle ophef van de afgelopen dagen als de torenhoge favoriet. De Zwitser kan in elk geval rekenen op steun van Afrikaanse, Aziatische en Noord- en Midden-Amerikaanse landen.

De verkiezingen zijn het belangrijkste onderdeel van het FIFA-congres in Zürich. De kandidaat die minimaal 105 van de 209 landen achter zich krijgt, fungeert de komende vier jaar als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Blatter hoopt voor de vierde keer te worden herkozen.

En: FIFA-voorzitter Blatter ontkent verantwoordelijkheid corrupte praktijken

2. Arrestanten motorclubs voorgeleid

Twintig arrestanten die woensdag opgepakt zijn tijdens de landelijke actiedag tegen motorclubs (OMG) worden vrijdag voorgeleid; veertien daarvan zijn lid van Bandidos. Tijdens de actie werden onder meer raketwerpers en vuurwapens aangetroffen. 

En: 'Bandidos-leider verdacht van betrokkenheid bij schietpartij'

3. Schultz bij Fyra-enquete

Vrijdagmiddag verschijnt minister Melanie Schultz van Haegen, van Infrastructuur en Milieu vanaf 2010, voor de enquêtecommissie Fyra voor verhoor onder ede.  Schultz was staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van 2002 tot en met 2007.

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings zei donderdag teleurgesteld te zijn in de manier waarop de NS heeft geopereerd in het debacle rond de hogesnelheidslijn HSL Zuid. Volgens Eurlings komt uit de verhoren van de commissie naar voren dat het NS niet te doen was om het belang van de reiziger, maar om de eigen financiële positie.

4. Speciale belastingcommissie in Nederland

Leden van de onderzoekscommissie die namens het Europees Parlement mogelijke belastingafspraken in Europese lidstaten onder de loep nemen, brengen een bezoek aan de Tweede Kamer. Deze speciaal opgerichte commissie onderzoekt beschuldigingen over mogelijke belastingdeals van overheden met multinationals waarmee de bedrijven oneerlijke voordelen of illegale staatssteun krijgen.

De zogeheten TAXE-commissie heeft een gesprek met de commissie Financiën, met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en verschillende experts. Later op de dag geven Wiebes en de voorzitter van deze commissie een persconferentie op het ministerie van Financiën.

5. Hoe succesvol was horeca het eerste kwartaal?

Vrijdag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend hoe succesvol het eerste kwartaal was voor de horeca in Nederland. Het vierde kwartaal van het afgelopen jaar werd nog positief afgesloten, waarmee 2014 het beste jaar voor de horeca bleek sinds 2008.

En verder: 

- praat de Britse premier David Cameron met bondskanselier Angela Merkel over de hervorming van de Europese Unie.

- zullen Cuba en de Verenigde Staten voor beide landen ambassadeurs benoemen. Dat gebeurt nadat Cuba van de Amerikaanse terreurlijst is gehaald, op donderdag 29 mei.

- is de laatste uitzending van De Coen en Sander Show op 3FM.

Weer en verkeer

Vrijdag vallen er vooral in het westen en noorden enkele buien en pas later op de dag gebeurt dat ook in de rest van het land. Er is af en toe zon en het wordt 14 tot 17 graden. De zuidwestenwind neemt toe tot matig en bij zee tot krachtig of hard, kracht 6 tot 7.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor vrijdagochtend vrijwel geen spits. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie