Sinds vorige week houdt een parlementaire enquêtecommissie openbare verhoren over de hogesnelheidstrein Fyra. Het debacle samengevat in zeven video's.

Fyra stopt voor het eerst in Breda

De cast van de musical Petticoat opent begin april 2011 de Fyra-verbinding tussen Amsterdam Centraal en Breda. Onder anderen acteurs Chantal Janzen en Freek Bartels zijn de eersten die dit traject in de snelle trein afleggen.

Fyra mag niet meer rijden

Maar het gaat al vrij snel mis. Vanwege softwareproblemen en beschadigingen mag de Fyra begin 2013 niet meer op Belgisch grondgebied rijden. Op het spoor zijn delen van het plaatwerk van de trein gevonden.

Spoorwegen stoppen met afname treinen

De NS en het Belgische spoorwegbedrijf NMBS besluiten vlak daarna te stoppen met het afnemen van nieuwe Fyra-treinen. Een paar weken later zeggen de bedrijven helemaal met de Fyra te willen stoppen.

Doek valt voor Fyra

In de zomer van 2013 ziet ook het kabinet geen toekomst meer voor de Fyra. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) schaart zich achter het besluit van de NS.

Topman AnsaldoBreda woedend

De topman van treinbouwer AnsaldoBreda is razend over de houding van de NS en de NMBS. In de Tweede Kamer brengt hij in juni 2013 zijn woede onder woorden.

NS sluit deal met bouwer Fyra

De NS weet in maart 2014 een akkoord te sluiten met de bouwers van de Fyra. De treinen mogen terug naar Italië en de NS krijgt daarnaast 125 miljoen euro terug.

Parlementaire enquêtecommisie start verhoren

Op 13 mei wordt bekend dat de parlementaire enquêtecommissie onder anderen de voormalige NS-topman Jan Timmer en de oud-ministers Gerrit Zalm en Tineke Netelenbos onder ede gaat verhoren.