Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Oud-ministers Eurlings en Peijs bij Fyra-enquete

Oud-ministers van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings en Karla Peijs verschijnen donderdag voor de enquêtecommissie Fyra voor verhoor onder ede. Oud-president-directeur van NS Aad Veenman erkende woensdag dat er jarenlang sprake is geweest van "wantrouwen" tussen NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

En: Oud-NS-topman spreekt van 'wantrouwen' tussen NS en ministerie

2. Laatste examendag middelbare scholieren

Woensdag is voor bijna alle examenkandidaten de vakantie begonnen. Alleen de havisten en vwo'ers die voor een extra taal hebben gekozen mogen donderdag nog aan de slag. 6 havo-leerlingen en 16 vwo-leerlingen werken donderdagochtend aan het examen Russisch. Ook maken 25 havisten en 25 vwo'ers hun examen Fries.

In de middag staat voor zowel havo als vwo Spaans, Turks en Arabisch op het programma. Op havo-niveau doen 803 leerlingen examen Spaans, 66 leerlingen Turks en 18 leerlingen Arabisch. Op vwo-niveau zijn dat er respectievelijk 1.689, 14 en 4.

Zie ook: Alles over de eindexamens

3. Officiële uitslag Eerste Kamerverkiezingen

De Kiesraad stelt donderdag om 16.00 uur de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen vast. Dinsdag bleek, na de verkiezingen, dat de coalitie van VVD en PdvA met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP (C3) de meerderheid in de Eerste Kamer verliest.

Zie ook: Coalitie en bevriende oppositie verliezen meerderheid Eerste Kamer 

4. Rutte ontvangt Cameron

Donderdag ontvangt minister-president Mark Rutte zijn collega uit Groot-Brittannië, premier David Cameron. Tijdens de ontmoeting op het Catshuis vanaf 13.15 uur spreken zij onder meer over de samenwerking tussen Nederland en Groot-Brittannië en actuele onderwerpen op de Europese agenda. De ontmoeting biedt tevens gelegenheid voor Rutte om achtergronden te vernemen van de aankondiging van een EU-referendum in Groot-Brittannië.

5. Ontwikkelaarsconferentie Google

Donderdagavond opent Google om 18.30 uur zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Het bedrijf zal daar naar verwachting onder meer een nieuwe versie van Android uit de doeken doen, nieuwe wearables presenteren en laten zien wat het van plan is met virtual reality. NU.nl doet vanaf 18.00 live videoverslag met een voorbeschouwing, uitzending van de keynote en nabeschouwing.

6. Heerenveen en Vitesse strijden om ticket Europa League

Sc Heerenveen en Vitesse staan donderdag voor het eerst tegenover elkaar in de strijd om een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. De Friezen schakelden in de vorige ronde Feyenoord uit, terwijl Vitesse afrekende met PEC Zwolle. De aftrap in het Abe Lenstra Stadion is om 20.45 uur.

Eerder dit seizoen won Heerenveen in eigen huis met liefst 4-1 van Vitesse. Ook de finales van de play-offs om promotie/degradatie gaan van start. Om 18.30 uur is de aftrap bij De Graafschap - FC Volendam en om 19.45 uur begint Roda JC - NAC Breda. Zondag zijn de returns in alle play-offwedstrijden.

Zie ook: Overzicht: Programma play-offs Europees voetbal en promotie/degradatie

7. Bergetappe in Giro

De Ronde van Italië is toe aan de achttiende etappe, een rit die voor verschuivingen kan zorgen in het algemeen klassement. Na 125 van de 170 kilometer doemt namelijk de Monte Ologno op, een col van eerste categorie. De aankomst ligt na een afdaling. Steven Kruijswijk maakte dinsdag grote indruk in de koninginnenrit en is in deze vorm een kandidaat voor de ritzege. De Nederlander staat achtste in het klassement. De aankomst is omstreeks 17.15 uur.

Zie ook: Alle klassementen van de Giro

Weer en verkeer

Donderdag trekt een gebied met bewolking en buien zuidoostwaarts over het land. De zon schijnt ook af en toe en het wordt 14 tot 18 graden. De wind neemt aan zee toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft, uit zuidwest tot west.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor donderdagochtend een reguliere spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie