Na jarenlange geruchten over corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA, zijn woensdag de eerste functionarissen daadwerkelijk aangehouden. Dit is wat we daar nu over weten.

Negen FIFA-functionarissen en vijf anderen worden door de Amerikanen verdacht van corruptie.

Op verzoek van de Amerikaanse FBI heeft de Zwitserse politie woensdag 27 mei vroeg zeven FIFA-functionarissen opgepakt in Zürich. Ze worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verborgen commissies. In totaal worden veertien personen verdacht.

Video: Officials FIFA opgepakt, verdacht van omkoping

De meeste van de verdachten behoren tot de Concacaf-federatie, waar de bonden in Noord-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied bij zijn aangesloten. Een van de gearresteerden is vicevoorzitter Jeffrey Webb (van de Kaaimaneilanden).

Ook de naam van secretaris-generaal Jérôme Valcke komt inmiddels voor in het FBI-onderzoek.

Valcke, de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, werd dinsdag 2 juni door The New York Times als verdachte naar voren geschoven.

Volgens de Amerikaanse krant heeft de Fransman voor 10 miljoen dollar (meer dan 9 miljoen euro) aan smeergeld uitbetaald. In een eerste reactie van de FIFA werd Valcke vrijgepleit van elke betrokkenheid bij verdachte transacties.

De onlangs herkozen voorzitter Sepp Blatter kondigt zijn langverwachte aftreden aan.

Later op dinsdag 2 juni kondigde de omstreden preses Blatter zijn vertrek aan op een persconferentie. De 79-jarige Zwitser mocht vrijdag nog aan zijn vijfde termijn beginnen na de verkiezingen, maar voelde onvoldoende steun vanuit de voetbalwereld.

De FIFA-leden zullen ergens tussen december 2015 en maart 2016 op een buitengewoon congres stemmen voor de opvolger van de man die sinds 1998 de macht had bij de mondiale bond. Prins Ali bin Al-Hussein, de enige overgebleven opponent van Blatter bij de verkiezingen, kondigde direct aan zich opnieuw verkiesbaar te willen stellen.

Het aangekondigde aftreden van de Zwitser werd met gejuich ontvangen in de voetbalwereld. Onder anderen Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, sprak van 'heel mooi nieuws'. Ook UEFA-preses Michel Platini toonde zich verheugd. "Het is een dapper en goed besluit."

Later op de avond meldde de Amerikaanse zender ABC dat de FBI ook onderzoek doet naar Blatter.

Ondertussen onderzoekt de Zwitserse justitie de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022.

Over de kampioenschappen in Qatar en Rusland is al veel te doen geweest. Nu is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijke frauduleuze handelingen van FIFA-functionarissen bij de toewijzing van de toernooien.

Op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich zijn woensdagochtend ook elektronische data en documenten in beslag genomen. Daarnaast zal justitie tien personen ondervragen die deelnamen aan de stemming bij de toewijzing van beide WK's. Zij worden niet beschouwd als verdachten, maar als informatieverstrekkers.

De toernooien in Rusland en Qatar gaan dan ook gewoon door.

Volgens de FIFA zelf is er geen sprake van ernstige misstanden bij de toewijzingen van de toernooien. Perschef De Gregorio stelt dan ook dat de WK's in Rusland en Qatar gewoon doorgaan.

Video: FIFA: WK's in Rusland en Qatar gaan door

Direct na de stemming over de organisatie van de WK's in 2010, kwamen geruchten naar buiten over mogelijke omkoping en corruptie. De ethische commissie van de FIFA concludeerde na een eigen onderzoek dat er geen sprake was van ernstige misstanden en dat er daarom ook geen nieuwe stemronde moest komen.

Het WK in Qatar is daarnaast omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen. Volgens Amnesty International is daar afgelopen jaar, ondanks tal van beloften, niets aan veranderd.