Wat doet de in opspraak geraakte wereldvoetbalbond en waarom heeft de organisatie zo veel macht? Een uitleg aan de hand van zeven vragen.

Wat is de FIFA?

Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Zweden en Zwitserland richtten op 21 mei 1904 in Parijs de wereldvoetbalbond op. FIFA staat voor Fédération Internationale de Football Association. Engeland, die de regels van het voetbal al in 1863 introduceerde, trad een jaar later toe.

Hoeveel landen zijn aangesloten?

De FIFA telt op dit moment 209 aangesloten bonden en is een grotere organisatie dan de Verenigde Naties, die 193 leden telt.

Wat doet de FIFA?

De FIFA voert wijzigingen in spelregels van het voetbal door over de hele wereld die door de IFAB, waar het zelf onderdeel van is, zijn bepaald en organiseert om de vier jaar het WK. Ook houdt het mondiale toernooien voor vrouwen en jongeren.

Waarom is de FIFA belangrijk?

De wereldvoetbalbond schat dat zo'n 500 miljoen mensen bezig zijn met de grootste sport ter wereld. Ze spelen voetbal of kijken er naar. De 209 aangesloten bonden hebben nationale competities. Iedereen voetbalt onder de vlag van de FIFA, die geen concurrerende bond kent. In de sport gaan honderden miljarden euro's per jaar om.

Waar komt het geld vandaan?

De FIFA heeft zo'n anderhalf miljard euro op de bank staan. Het grootste deel van die rijkdom is opgebouwd door de verkoop van de tv-rechten voor WK-wedstrijden en bijdragen van sponsors. De wereldvoetbalbond is eigenlijk een non profit-organisatie en subsidieert het voetbal over de hele wereld met verschillende programma's en toelages voor nationale bonden.

Waarom heeft de FIFA zo'n slechte reputatie?

De FIFA is geen transparante organisatie en wordt al meer dan twintig jaar in verband gebracht met corruptie. Voorzitter Sepp Blatter is sinds zijn aantreden in 1998 omstreden, omdat hij bij zijn eerste verkiezing stemmen gekocht zou hebben. De kritiek op de wereldvoetbalbond klinkt luider na geruchten over omkoping bij de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Wat is de toekomst voor de FIFA?

Blatter wil het vlaggenschip van het internationale voetbal door ''woelige wateren naar een veilige haven sturen''. Daarvoor zal de winnaar van de verkiezing vooral Europa weer voor zich moeten winnen. Europese bonden hebben behoefte aan een eerlijke en open FIFA en denken er wel eens aan een tegenhanger van de wereldvoetbalbond op te richten. In andere delen in de wereld zien ze de wereldvoetbalbond wél als een organisatie die de sport ondersteunt en haar leden nooit in de steek zal laten.