Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is in Irak en Syrië bezig aan een opmars. Dit moet u weten over de laatste ontwikkelingen in Irak en Syrië. 

IS veroverde in mei de Iraakse stad Ramadi.

De hoofdstad van de westelijke provincie Anbar viel op zondag 17 mei in handen van de soennitische terreurbeweging.

Ramadi ligt ongeveer 100 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Belangrijke wegen naar Syrië en Jordanië lopen door Anbar. IS controleert grote delen van de overwegend soennitische provincie. 

Kort na Ramadi viel de Syrische stad Palmyra in handen van IS.

Op woensdag 20 mei nam de terreurbeweging de historische stad, ook bekend als Tadmur, in. Palmyra ligt centraal in Syrië, ten oosten van de hoofdstad Damascus.

De ruïnes van Palmyra staan op de Unesco-werelderfgoedlijst en gevreesd wordt dat IS de klassieke bouwwerken vernietigt. IS-strijders hebben dat eerder bijvoorbeeld gedaan in Nimrud, een belangrijke Iraakse historische stad. Ook in Mosul werden beeldhouwwerken vernietigd.

Het verlies van Ramadi is een grote tegenslag.

Het leger van Irak leek, met de steun van de internationale coalitie die door de VS wordt geleid, de laatste maanden juist bezig aan een opmars.

Omdat militairen de stad halsoverkop moesten verlaten, lieten ze een grote wapenvoorraad achter die door IS is ingenomen. Ook het Amerikaanse leger noemt het verlies van Ramadi een tegenslag in de strijd tegen IS. 

CIA-directeur John Brennan stelde eind mei niet te denken dat de strijd tegen IS in de nabije toekomst met succes kan worden afgerond. 

Volgens de Iraakse regering wordt Ramadi echter snel heroverd.

Premier Haider al-Abadi stelde kort na de val van Ramadi dat de stad mogelijk binnen enkele dagen zou worden heroverd. De Iraakse autoriteiten kondigden aan een militaire operatie te starten om IS uit Anbar te verdrijven.

Het Iraakse leger zal in de operatie worden gestuurd door sjiitische en soennitische milities. Ook een woordvoerder van de sjiitische milities stelde dat de operatie niet lang zal duren. Ramadi zou al zijn omsingeld.

De sjiitische milities zijn, zo zeggen experts, meer gemotiveerd om IS te verslaan dan het Iraakse leger.

De coalitie blijft doorgaan met luchtaanvallen.

De internationale coalitie, die wordt geleid door de VS, heeft tussen 8 augustus 2014 en 17 mei 2015 meer dan 2.242 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van IS in Irak.

Sinds 23 september 2014 voerde de coalitie ook ongeveer 1.422 aanvallen uit op IS-doelen in Syrië.

Volgens Vice zorgen de constante luchtaanvallen er echter ook voor dat de troepen van IS zich uitspreiden, en meer mobiel worden.

IS controleert nog altijd een groot gebied.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten controleert IS nu meer dan de helft van het Syrische grondgebied. Ook in Irak controleert IS grote delen van het noorden en het westen. Wel is een groot oppervlakte van het IS-gebied dunbevolkt. 

De CIA schat dat IS mogelijk tot 31.000 strijders heeft in de regio, van wie velen uit het buitenland komen. Volgens het International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR) zijn ongeveer 20.000 strijders uit ongeveer 80 landen naar Syrië en Irak afgereisd om mee te strijden met extremistische groeperingen.

Toch boekt de coalitie ook winst.

Zo werd in maart Tikrit heroverd, nadat het 8 maanden lang werd geregeerd door IS. Het Iraakse leger en duizenden sjiitische troepen verdreven IS uit de stad. Half juni werd ook de Noord-Syrische stad Tal Abyad heroverd op IS. 

En in januari werd Kobani heroverd, een belangrijke stad bij de Turks-Syrische grens. Op 25 juni trokken strijders van IS de stad echter weer binnen en ontstonden nieuwe gevechten tussen Koerdische strijders en IS.