Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 27 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Oud-NS-topman Veerman verhoord bij Fyra-enquête

Woensdag gaat de enquêtecommissie Fyra verder met de verhoren onder ede. Op de planning staan twee toenmalige vertegenwoordigers van treinenbouwers Alstom en Siemens en president-commissaris van de NS in de periode 2002-2009 Aad Veenman. 

2. EC presenteert verdeelplan migranten

De Europese Commissie presenteert woensdag het tijdelijke verdeelplan om 40.000 asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdelen, om daarmee Italië en Griekenland te ontlasten. De plannen zijn dinsdag al uitgelekt: Nederland zou rond 2.000 personen moeten opvangen. Het plan heeft nogal wat vragen opgeroepen bij het kabinet.

3. Finale Europa League: Sevilla - Dnjepr

Sevilla en Dnjepr Dnjepropetrovsk strijden woensdagavond om de eindzege in de Europa League. De Spanjaarden verdedigen hun titel, terwijl Dnjepr voor het eerst in de finale van een Europees toernooi staat. In de achtste finale schakelde de Oekraïense club Ajax uit. De winnaar van de Europa League plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League van volgend seizoen, hetgeen een primeur is. De aftrap in Warschau is om 20.45 uur en de wedstrijd wordt uitgezonden op RTL 7.

4. Raadsvergadering Haaksbergen over rapport monstertruckshow

De gemeenteraad van Haaksbergen bespreekt het kritische rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) dat vorige week is gepubliceerd. Daaruit bleek dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september vorig jaar te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid. Ook wordt burgemeester Hans Gerritsen een "een gebrek aan alertheid" verweten. Hij zei niet van plan te zijn om op te stappen.

5. Eenvoudige etappe in Giro d'Italia

Na de zeer zware bergetappe van dinsdag is er woensdag een relatief eenvoudige etappe in de Ronde van Italië. De 134 kilometer tussen Tirano en Lugano zijn grotendeels vlak. De kans op een massasprint lijkt desondanks niet groot, omdat de meeste topsprinters al naar huis zijn. Wellicht blijft een kopgroep uit de greep van het peloton. Alberto Contador verdedigt de roze trui. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Weer en verkeer

Woensdag blijft het zo goed als droog met opnieuw wolkenvelden en van tijd tot tijd zon. De wind komt uit west tot noordwest en is windkracht 2 in het zuidwesten tot 5 langs de noordkust. Het wordt 15 tot 18 graden. 

Voor woensdagochtend wordt een lichte spits verwacht.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie