In de geruchtmakende zaak van de Hilversumse showbizzmoord is de eerder veroordeelde Martien Hunnik dinsdag vrijgesproken door het gerechtshof in Den Haag. De afgelopen jaren kwamen meer (mogelijke) justitiële dwalingen aan het licht.

Hunnik bekende aanvankelijk schuld en werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs (toen tbr). Later trok hij zijn verklaring in. In 2003 leidde nieuwe informatie tot een herzieningsaanvraag. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat de zaak moest worden heropend.

Twee weken geleden vroeg het Openbaar Ministerie bij het herzieningsproces al om vrijspraak, omdat Hunniks bekentenis van destijds "niet langer geloofwaardig" was.

Het is niet de eerste zaak in Nederland waarbij de 'verkeerde' dader achter de tralies belandde of waarbij dat nog onderzocht wordt. Een overzicht:

Christel Ambrosius

Herman du Bois en Wilco Viets zitten jarenlang onterecht vast voor de moord op stewardess Christel Ambrosius. In 1995 krijgen ze in hoger beroep ieder tien jaar cel. 

Maar de Hoge Raad geeft opdracht de zaak te heropenen en het hof in Leeuwarden oordeelt in 2002 dat de bekentenissen van beide verdachten en getuigen ongeloofwaardig zijn. Er volgt vrijspraak. Later krijgt Ron P. achttien jaar celstraf in deze zaak.

Kees B.

Vier jaar zit Kees B. onschuldig in de cel voor de moord op Nienke Kleiss, beter bekend als de Schiedammer parkmoord.

De echte dader Wik H. bekent de moord op het tienjarige meisje in 2000 pas als hij in een andere zaak is opgepakt. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelt H. tot achttien jaar cel en tbs. Kees B. kreeg later twee jaar cel voor ontucht.

Lucia de Berk

Jarenlang staat Lucia de Berk te boek als seriemoordenares. Ze krijgt een levenslange gevangenisstraf voor zeven moorden en drie moordpogingen op ziekenhuispatiënten. 

Maar er rijzen twijfels over haar veroordeling en op 14 april 2010 komt het voor haar verlossende woord; vrijspraak. Het bewijs waarop zij eerder is veroordeeld, blijkt ondeugdelijk.

Ina Post

Het blazoen van bejaardenverzorgster Ina Post wordt na 24 jaar gezuiverd. Ze wordt veroordeeld voor de dood van de bejaarde mevrouw Kolstee in haar woning in Leidschendam in 1986. 

Zes jaar zit ze vast. Maar in het herzieningsproces volgt in oktober 2010 vrijspraak. Justitie legt zich daarbij neer.