Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Statenleden kiezen nieuwe Eerste Kamer

De Provinciale Staten kiezen dinsdag de 75 leden van de Eerste Kamer. Alle 570 Statenleden stemmen in een stemhokje in de Statenzaal van hun provinciehuis. Dat gebeurt tijdens een vergadering die wordt voorgezeten door de commissaris van de Koning, die in elke provincie begint om 15.00 uur. De Kiesraad maakt na een paar dagen bekend wie de komende vier jaar in de Eerste Kamer zitten.

En: Moet de Eerste Kamer worden afgeschaft?

2. Bertens en Haase in actie op Roland Garros

Op de derde dag van Roland Garros zijn Kiki Bertens en Robin Haase aan de beurt. Ze hebben beiden een zware loting. Bertens neemt het op tegen Svetlana Koeznetsova, in 2009 winnares van het Grand Slam-toernooi in Parijs. Haase stuit op Marin Cilic, die vorig jaar de sterkste was op de US Open. Igor Sijsling, de enige andere Nederlander die het hoofdtoernooi haalde, werd zondag in de eerste rond uitgeschakeld

3. Rutte en Dijsselbloem naar Kamer voor verantwoordingsdebat

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over de Rekenkamerrapporten en de jaarverslagen van de ministeries, die vorige week woensdag op verantwoordingsdag gepubliceerd werden. Daarin had de Algemene Rekenkamer harde kritiek op de uitvoering van het kabinetsbeleid. Volgens Dijsselbloem was 2014 een goed jaar voor de overheidsfinanciën.

Zie ook: Rekenkamer hard over uitvoering kabinetsbeleid

En: Dijsselbloem noemt 2014 goed jaar voor overheidsfinanciën

4. Zware bergetappe in Giro

Na de rustdag van maandag gaat de Ronde van Italië dinsdag verder met een zeer zware bergrit. De etappe eindigt bergop in Aprica nadat onderweg onder meer de befaamde Mortirolo moet worden bedwongen. Eigenlijk is het geen meter vlak, want al in de eerste kilometer krijgt het peloton te maken met de beklimming van de Campo Carlo Magno. Daarna gaat het de hele dag op en af. Alberto Contador verdedigt zijn leiderstrui in de rit die omstreeks 17.15 uur eindigt.

5. Rijksambtenaren voeren actie voor cao

Ongeveer duizend rijksambtenaren, waaronder douaniers en gevangenisbewaarders, komen dinsdag in Rotterdam in actie voor een nieuwe cao. Ze zullen de Erasmusbrug oversteken. Rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder collectieve arbeidsovereenkomst. De verschillende vakbonden willen, naast een loonsverhoging van 3 procent per jaar, onder andere een verlenging van het sociaal plan bij reorganisaties tot 1 januari 2017 en een verbetering van de positie van flexwerkers.

Zie ook: PvdA wil van kabinet meer ruimte voor cao's ambtenaren

Weer en verkeer

Dinsdag houden we een mix van zon en wolkenvelden met nog kans op een lokale bui. De middagtemperatuur ligt volgens het KNMI tussen 12 graden op de Wadden en 17 graden in het zuidoosten. Er waait een matige noordwestenwind.

De ANWB verwacht voor dinsdag een reguliere ochtendspits, met de meeste files rond Rotterdam en Utrecht.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie