Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 25 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Drukte op de wegen

Op Tweede Pinksterdag wordt het vanaf het middaguur drukker op de wegen, omdat de meeste vakantiegangers dan terugkeren van hun pinksterweekeinde. Ook verwacht de Verkeersinformatiedienst (VID) dat 'dagjesmensen' voor oponthoud kunnen zorgen op de wegen naar pretparken en woonboulevards.

En: In 60 seconden: Dit herdenken we met Pinksteren

2. Surinamers naar de stembus

Maandag gaan Surinamers naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Het parlement zal vervolgens stemmen over de president. De partij van de zittende president Desi Bouterse, de Nationale Democratische Partij (NDP), neemt het in de verkiezingen op tegen een vereniging van verschillende partijen: V7. Voorzitter daarvan is Chandrikapersad Santokhi, van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP).

De stembussen in Suriname zijn maandag tot 19.00 uur geopend. Daarna wordt direct begonnen met tellen. De voorlopige uitslag zal al rond 22.00 uur Surinaamse tijd bekend worden gemaakt, en de officiële uitslag volgt rond 3.00 uur.

3. Returnwedstrijden promotie/degradatie

De returnwedstrijden in de eerste ronde van de play-offs om promotie/degradatie staan maandagmiddag op het programma. Go Ahead Eagles moet na de 1-0 nederlaag bij De Graafschap in elk geval de return winnen om degradatie te voorkomen. De aftrap is om 12.30 uur.

NAC Breda verdedigt vanaf 16.45 uur een 1-0 voorsprong op VVV-Venlo. De andere duels zijn FC Eindhoven-FC Volendam (eerste duel: 2-1 voor Volendam) en Roda JC-FC Emmen (eerste ontmoeting: 1-0 voor Roda JC).

Zie ook: Demmers vreesde voor ruimere nederlaag Go Ahead bij De Graafschap

4. Italiaanse derby in Serie A

In de Italiaanse Serie A wordt maandagavond de derby tussen Lazio Roma en AS Roma afgewerkt. Beide clubs strijden om de tweede plaats, die leidt tot deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Roma verdedigt een voorsprong van slechts één punt op Lazio, de club van Stefan de Vrij. De aftrap is om 18.00 uur. Juventus kroonde zich enkele weken geleden al tot kampioen van Italië.

Weer

Het KNMI verwacht maandag een wisselend weerbeeld, met bewolking en landinwaarts zeer lokaal een bui. Wel is het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt tussen 12 graden op de Wadden en plaatselijk 18 graden in het zuidoosten. De wind wordt overal noordwestelijk en matig. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie