Deskundigen denken dat strijders van de Islamitische Staat (IS) historische artefacten niet alleen kapot maken voor de media-aandacht. De beeldenstorm zou teruggaan naar de oorsprong van de Koran. 

De strijders hebben het Syrische Palmyra ingenomen, waar veel ruïnes en oude graven liggen. Het gebied is een van de belangrijkste archeologische plaatsen in de regio.

Experts vrezen nu dat veel van deze archeologische schatten verloren gaan en dat is niet alleen om de buitenwereld angst in te boezemen en media-aandacht te generen, zo stellen experts tegenover Sky News

Shiraz Maher van King's College London zegt dat de vernielingen symbool staan voor het bestrijden van het polytheïsme, waarbij meerdere goden geëerd worden.

Maher werkt bij het Internationale Centrum voor de Studie van Radicalisering en vertelt dat het teruggaat naar de profeet die polytheïstische idolen zou hebben neergeslagen. Volgens hem volgen de strijders het voorbeeld van profeet Mohammed, die streefde naar monotheïsme.

Oorsprong

Volgens auteur James Noyes is het geen ‘ongeval van oorlogsvoering’. Noyes schreef het boek De politiek van de beeldenstorm, volgens hem draait de moderne beeldenstorm om een theologische en territoriale strijd. 

"Die strijd gaat terug gaat naar de oorsprong van de Islam. Syrië en Irak liggen op de breuklijn van die strijd."