Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Drukte op wegen vanwege pinksterweekend

Vrijdagmiddag wordt het naar verwachting extra druk op de wegen vanwege het pinksterweekend. Vooral op de wegen richting de Veluwe, naar het zuiden en de kust ontstaan in de loop van de middag files.

2. Enquetecommissie Fyra gaat verder

Wim Korf, de oud-projectdirecteur namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zal vrijdag tegenover de enquetecommissie Fyra voor de tweede keer opheldering moeten geven over zijn rol in het HSL-fiasco. Woensdag werd hij ook al onder ede gehoord. Verder komt onder andere Nol Döbkon langs, hij was directeur van Fyra-uitbater HSA tussen 2002 en 2007.

3. Ierland houdt referendum over homohuwelijk

Ierland houdt vrijdag een publiek referendum over de legalisatie van het homohuwelijk, een gevoelig onderwerp in het voornamelijk katholieke land. Geregistreerd partnerschap voor stellen van hetzelfde geslacht is sinds 2011 al toegestaan in Ierland.

4. Play-offs om promotie/degradatie 

De heenwedstrijden in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie staan vrijdag op het programma. NAC Breda treedt vanaf 20.45 uur in Venlo aan tegen VVV. Om 18.30 uur al is de aftrap bij De Graafschap-Go Ahead Eagles. De andere wedstrijden zijn FC Volendam-FC Eindhoven (19.45 uur) en FC Emmen-Roda JC (19.45 uur). De returns van deze wedstrijden zijn maandag, op tweede pinksterdag.

5. Voormalig presentatoren Top Gear geven liveshow

De drie, mogelijk voormalige, presentatoren van het immens populaire autoprogramma Top Gear staan op vrijdag samen op het toneel. Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May zullen samen een optreden verzorgen, maar zonder enige verwijzing naar Top Gear of de BBC. Dat is het directe gevolg van het ontslag van Clarkson, na meerdere aanvaringen tussen de presentator en de zender.

6. Vlakste Giro-etappe ooit

De Ronde van Italië is vrijdag toe aan de dertiende etappe. De kans op een massasprint is levensgroot, want het peloton hoeft geen enkele klim te overwinnen. Sterker nog: volgens de organisatie is de 147 kilometer lange rit tussen Montecchio Maggiore en Jesolo de “vlakste ooit”. De favorieten zullen geen trap te veel doen aangezien zaterdag de mogelijke cruciale individuele tijdrit op het programma staat.

Weer en verkeer

Vrijdag blijft het droog en stijgt het kwik landinwaarts naar 18 tot 20 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af en er staat dan weinig wind. In het pinksterweekeinde is de neerslagkans klein en wordt het 15 tot 18 graden. Vanaf maandag is het wat frisser, met een iets grotere buienkans.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor vrijdagochtend vrijwel geen drukte op de wegen, zoals gebruikelijk op vrijdagen.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie