De katholieke kerk is nog altijd een machtig instituut in Ierland en twintig jaar geleden waren homoseksuele handelingen nog strafbaar in het land. Toch is er vrijdag een referendum over legalisering van het homohuwelijk.

Als de peilingen het juist hebben, stemt een ruime meerderheid van de Ieren voor gelijke rechten voor homoseksuelen en hetero's.

Ruim twee derde van de kiezers vult volgens de voorspellingen het ja-vakje in, terwijl 30 procent zich tegen het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht verzet.

De ja-campagne krijgt niet alleen steun van premier Enda Kenny, ook U2-zanger Bono ijvert voor de wettelijke gelijkstelling. ''Het huwelijk is nu een idee dat religie overstijgt'', zei de zanger een week geleden. ''Het is eigendom van de mensen, zij kunnen erover beslissen. Het is geen religieus instituut.''

Belastingvoordelen

De tegenstanders vrezen vooral voor de gevolgen van een dergelijk huwelijk voor kinderen. ''Twee mannen kunnen niet één moeder vervangen'', is een van de slogans.

''We zien een totale gedaanteverandering van het huwelijk in wat in sommige gevallen niet meer zal zijn dan een manier om belasting te ontduiken'', verwijst een woordvoerder van de nee-campagne naar de belastingvoordelen van het huwelijk.

Hoewel de nee-stemmers de laatste week in de peilingen groeien, lijkt winst voor de voorstanders van gelijke rechten vrijwel zeker.

Leeftijd president

Het referendum over gelijke rechten voor lesbiennes en homoseksuelen is niet het enige dat vrijdag wordt gehouden. De Ieren stemmen ook over de leeftijd waarop iemand zich kandidaat mag stellen voor het presidentschap. Als de voorstanders gelijk krijgen, wordt dat verlaagd van 35 naar 21 jaar.