Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep wederom zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Ook wil het OM een bevel van gevangenneming, om te voorkomen dat Jansen Steur onderduikt.

Dit zei het OM woensdag:

'Drie jaar cel is te weinig'

Justitie noemt de eerdere veroordeling van drie jaar gevangenisstraf voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses "onbegrijpelijk" voor iemand "die stelselmatig gedurende jaren als arts zijn patiënten zodanig heeft mishandeld dat ze daardoor ernstig letsel opliepen en zelfs in één geval de dood verkoos boven het leven".

Wat het OM betreft is drie jaar te kort, gezien "het aangedane leed en de buitengewone maatschappelijke ernst".  

'Gevolgen zijn desastreus'

De advocaten-generaal beschrijven Jansen Steur als "een arts die op een grandioze manier systematisch de fout is ingegaan met de zorg voor zijn patiënten, met desatreuze gevolgen voor velen van hen".

'Gedeeltelijke vrijspraak is onterecht'

Het OM richt zich in het hoger beroep ook op de vrijspraak van Jansen Steur voor 'het in hulpeloze toestand brengen van zijn patiënten'. Volgens het OM had de rechtbank zich moeten buigen over de vraag of er voor de patiënten van Jansen Steur gevaar voor het leven of de gezondheid is ontstaan. 

"Ongeacht of de patiënten zichzelf de noodzakelijk zorg konden verschaffen en ook niet ontvingen van de ex-neurloog die daartoe op grond van zijn zorgplicht verplicht was", aldus de advocaten-generaal.

'Eis lager door verminderde toerekeningsvatbaarheid'

Woensdag werd ook ingegaan op de toestand van Jansen Steur. Diverse deskundigen verklaren dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is. Waarschijnlijk door zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Ook vertoont de ex-neuroloog volgens de deskundigen narcistisch gedrag.

Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990, is niet waarschijnlijk maar tegelijkertijd niet definitief uit te sluiten. Het OM sluit zich aan bij de verminderde toerekeningsvatbaarheid. Mede door deze toestand valt de eis volgens het OM lager uit.

Donderdag kwam de verdediging van de ex-neuroloog aan het woord. De uitspraak van het hof is op 18 juni.