Op de zevende dag staan er veel talen en bètavakken op het examenrooster. Zo buigt het vwo zich donderdag over Engels en proberen vmbo-bb'ers hun examens Duits en Frans tot een goed einde te brengen.

Voor vmbo'ers staat donderdag verder nog Natuur- en Scheikunde 1 en Maatschappijleer 2 op de planning (voor gl/tl'ers en kb'ers). Havisten maken het examen scheikunde en maatschappijwetenschappen.

Bram van Baal moet aan de bak voor dat laatste vak. "Ik heb er deze week niet echt veel voor geleerd. Woensdag had ik namelijk wiskunde, een vak waar ik heel slecht in ben. Dus alle tijd is daar in gaan zitten."

Ook Jasmijn Wagemans maakt het examen maatschappijwetenschappen. "Ik ben bang dat het een zwaar examen gaat worden. Het is een toets waar je keihard voor moet leren. Die geleerde kennis moet je vervolgens toepassen. Het wordt zeker niet makkelijk."

Marit Wolff gaat proberen het examen scheikunde tot een goed eind te brengen. "Ik verwacht eigenlijk wel dat dat gaat lukken, ik ben namelijk redelijk goed in scheikunde."

Lichte paniek

Voor vwo'ers staat er naast het verplichte examen Engels ook aardrijkskunde op het programma. Scholier Oscar Pater maakt beide examens, en voor hem staat er veel op het spel. Woensdag heeft hij namelijk onder verwachting gepresteerd tijdens het examen Duits, waardoor hij nu een 8,3 moet scoren voor Engels. "Anders is het tijd voor lichte paniek", aldus Oscar.

Hij ziet op tegen de lange examendag. "Ik kwam woensdag moe thuis, dus dan heb je ook geen puf meer om te leren voor de examens voor de volgende dag."

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden