Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 21 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Oud-bewindspersonen voor enquetecommissie Fyra

Donderdag worden voor het eerst betrokken oud-bewindspersonen onder ede gehoord door de enquetecommissie Fyra over hun rol in het debacle rond de aanbesteding van hogesnelheidslijn HSL Zuid. In de ochtend komt oud-minister Gerrit Zalm (Financiën) langs, in de middag volgt oud-minister Tineke Netelenbos (Verkeer en Waterstaat).

2. Verdediging Jansen Steur aan het woord

Donderdag komt de verdediging van Ernst Jansen Steur aan het woord in het hoger beroep van de zaak tegen de ex-neuroloog bij het gerechtshof in Arnhem. Het pleidooi van advocaat Peter Plasman volgt nadat maandag en woensdag de feiten, de persoonlijke omstandigheden van Jansen Steur en de strafeis van het OM (zes jaar cel) zijn behandeld. Jansen Steur werd eerder veroordeeld tot drie jaar cel voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor de patiënten.

3. Play-offs om ticket voor voorronde Europa League

De play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League beginnen donderdagavond. Om 18.30 uur is de aftrap bij sc Heerenveen-Feyenoord. Bij de Rotterdammers debuteert Giovanni van Bronckhorst als hoofdcoach. Het andere duel is PEC Zwolle-Vitesse. De aftrap van die wedstrijd is om 20.45 uur. De returns van deze wedstrijden zijn zondag.

4. Vrije trainingen Grand Prix van Monaco

De vrije trainingen voor de Grand Prix van Monaco zijn donderdag. Max Verstappen presteerde twee weken geleden in Spanje naar behoren tijdens de trainingen, maar moest in de race met de elfde plaats genoegen nemen. De eerste vrije training begint om 10.00 uur, de tweede sessie om 14.00 uur. Na vijf Grands Prix staat Verstappen elfde in het WK. Mercedes-coureur Lewis Hamilton, zijn teammaat Nico Rosberg en Sebastian Vettel (Ferrari) vormen de top drie.

5. Anneke Brassinga ontvangt P.C. Hooft-prijs 

Donderdag ontvangt Anneke Brassinga (Schaarsbergen, 1948) de P.C. Hooft-prijs 2015, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor poëzie. De prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum.

En verder....

- Is donderdagavond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen. 

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met verschillende cijfers, onder meer over hoeveel er in 2014 in Nederland is uitgegeven aan zorg, de werkloosheid in april en hoe de prijzen van bestaande koopwoningen zich in die maand hebben ontwikkeld.

- Kan AA Gent zich kronen tot kampioen van België, voor het eerst in de clubhistorie.

Weer en verkeer

Donderdag schijnt de zon volop in het westen van het land. Verder landinwaarts ontstaan wel weer stapelwolken en heel lokaal valt misschien nog een bui. Vrijdag blijft het droog en stijgt het kwik naar 18 graden of iets meer.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor donderdagochtend een reguliere ochtendspits met weinig bijzonderheden.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie