Een zelfgebouwde monstertruck reed op 28 september vorig jaar in Haaksbergen het publiek in. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Ook raakten 28 mensen gewond. 

Waarschijnlijk gebeurde het ongeluk als gevolg van een technisch mankement, waardoor de achterwielen niet meer konden sturen. Maar volgens het Openbaar Ministerie reed hij te hard, heeft hij stuurfouten gemaakt en te laat afgeremd.

Ook organisator Stichting Sterevenementen wordt vervolgd. De gemeente Haaksbergen en de betrokken ambtenaren niet. 

De feiten op een rij:

28 september 2014: Tijdens het jaarlijkse evenement AutoMotorSportief rijdt een monstertruck rechtdoor in het publiek. Drie toeschouwers overlijden, chauffeur Mario D. (48) wordt aangehouden.

29 september: Letselschadespecialisten kraken de vergunning die voor het evenement was afgegeven. ''Prutswerk'', zeggen zij.

30 september: Onderzoeksraad voor Veiligheid begint onderzoek, met name naar rol gemeente Haaksbergen. Er zijn veel vragen over de inhoud en het verlenen van de vergunning.

1 oktober: De truckchauffeur wordt vrijgelaten, maar blijft verdachte.

3 oktober: Letselschadespecialist Yme Drost dient namens tientallen Haaksbergenaren bezwaar in tegen de vergunning.

15 oktober: Alle documenten rond de vergunningverlening worden openbaar tijdens raadsvergadering Haaksbergen.

28 oktober: Het Waarborgfonds Motorverkeer stelt een noodfonds in voor de slachtoffers.

3 december: De bestuurder van de monstertruck zou in 2010 in Brabant ook een ongeluk hebben veroorzaakt door nonchalant rijden, onthult Brandpunt Reporter.

9 januari 2015: Haaksbergen wijst bezwaren tegen de vergunningverlening af.

17 februari: Commissie Bezwaarschriften Haaksbergen veroordeelt afgegeven vergunning. ''Had nooit mogen gebeuren.''

5 maart: Truckchauffeur ontkent tijdens verhoor onder ede eerder ongeluk in Brabant.

11 maart: Burgemeester Hans Gerritsen blijft erbij dat vergunning terecht is verleend.

24 maart: NFI onderzoekt glassplinter die in de motor van de truck is gevonden.

20 mei: De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert rapport: De gemeente Haaksbergen, organisatie en bestuurder onderkenden het gevaar van de demonstratie met de monstertruck onvoldoende.

27 mei: Burgemeester Hans Gerritsen treedt af nadat de raad hem dat sterk heeft geadviseerd.

9 juni: Het Openbaar Ministerie gaat D. en Stichting Sterevenementen, de organisator van het evenement in Haaksbergen, vervolgen voor dood door schuld en het aanbrengen van zwaar letsel. 

16 september: De gemeente Haaksbergen zag in de show van de monstertruck geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten, zo werd bekend bij de rechtbank in Almelo.

28 september: Nabestaanden hebben een monument onthuld ter nagedachtenis aan hun dierbaren.

13 oktober: Tijdens de eerste regiezitting zegt het OM dat het ongeluk kon gebeuren omdat D. te hard reed, stuurfouten maakte en laat afremde. Zijn advocaat zegt juist dat het ging om een technisch mankement bij de achterwielen. 

28 oktober: De evenementenvergunning is onterecht verleend door de gemeente Haaksbergen. Dat oordeelt de rechtbank in Overrijsel.

4 november: Haaksbergen gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. "Niemand is gebaat bij eindeloos juridisch getouwtrek", aldus de burgemeester.