Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Tweede dag verhoren Fyra-enquetecommissie 

Op de tweede dag van de openbare verhoren van de enquetecommissie Fyra komt onder andere oud-president-commissaris van NS Jan Timmer langs om opheldering te geven over zijn rol in het fiasco. Ook de projectleider vanuit het ministerie Wim Korf komt uitleg geven.

Behandeling hoger beroep Ernst Jansen Steur

Deze week behandelt het gerechtshof in Arnhem het hoger beroep in de zaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. De voormalig neuroloog werd eerder veroordeeld tot drie jaar cel voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor de patiënten. Afgelopen maandag kwamen de feiten aan bod. Woensdag gaat het hof verder met de persoonlijke omstandigheden van Jansen Steur. Ook worden deskundigen gehoord en volgt het requisitoir en de strafeis van het Openbaar Ministerie. Jansen Steur is deze week niet aanwezig bij zijn hoger beroep. De uitspraak in de zaak is vermoedelijk 18 juni.

Debat met staatssecretaris Van Rijn over pgb

Woensdag debatteert de Tweede Kamer voor de zesde maal met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de chaos rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten. Op 15 mei zouden de problemen opgelost moeten zijn, had de Kamer als opdracht meegegeven aan Van Rijn. Volgens de staatssecretaris zijn de grootste problemen verholpen, maar oppositiepartijen betwijfelen dat.

Onderzoeksrapport over ongeluk Monstertruck verschijnt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceert woensdag het onderzoeksrapport naar het fatale ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen.Bij het ongeluk tijdens een stuntshow op 28 september vorig jaar vielen drie doden en 28 gewonden. De chauffeur van een stuntteam reed met zijn monstertruck rechtdoor het publiek in. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. De rol van Mario D., de chauffeur van de monstertruck, is daar onderdeel van.

Laatste show David Letterman

De Amerikaanse The Late Show-presentator David Letterman zit woensdagavond voor de laatste keer achter zijn beroemde bureau. Letterman heeft de programma 22 jaar gemaakt en werkt al 33 jaar bij een avondshow. Na woensdagavond zal Letterman 6.028 uitzendingen op zijn naam kunnen zetten.

Spotify kondigt waarschijnlijk stap naar video aan

Spotify houdt een persconferentie in New York om 17.00 uur Nederlandse tijd. Waarschijnlijk maakt het daar bekend dat het zich ook gaat richten op video. Momenteel is het alleen mogelijk muziek te luisteren via de streamingdienst. Het bedrijf zou echter ook muziekclips, vraag-en-antwoord-video’s met artiesten en liveconcerten willen gaan verspreiden.

En verder...

Strijden Juventus en Lazio Roma woensdagavond om de Coppa Italia, de Italiaanse beker. De finale wordt gespeeld in Rome en begint om 20.45 uur. 

Weer en verkeer

Morgen vallen er eerst vooral bij zee buien, later juist landinwaarts, met vooral in het oosten nog kans op hagel en onweer. Het wordt 13 tot 16 graden. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig. Donderdag neemt de kans op buien snel af. Vrijdag blijft het zo goed als droog en stijgt het kwik naar 18 graden.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor woensdagochtend een lichte ochtendspits, ondanks de kans op buien.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie