De rechtbank in Utrecht buigt zich dinsdag opnieuw over de zaak tegen Dirk M. die heeft bekend John de Mol en het gezin van zijn zus Linda te hebben bedreigd en afgeperst. 

De rechters zullen onder meer kijken naar de wens van het Openbaar Ministerie (OM) om meer helderheid te krijgen over de dementie waaraan M. lijdt. De zaak wordt dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld. M. is dinsdag niet aanwezig bij de zaak. 

Het OM wil weten of de verdachte zijn dementie kan simuleren. Ook zoekt het helderheid van deskundigen over het verband tussen de geconstateerde dementie en de misdaden waarvan M. wordt verdacht.

Verder wil de aanklager weten of en hoe de daden waarvan hij wordt beschuldigd, hem kunnen worden toegerekend.

Vrij

De raadkamer van de rechtbank liet M. vorige maand uit voorarrest vrij, omdat was gebleken dat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt. Hij moest wel zijn paspoort inleveren en M. mag geen contact met de familie De Mol hebben.

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt. M. terroriseerde volgens het OM ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij vijf miljoen euro eiste.