Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Trijntje Oosterhuis zingt in halve finale Songfestival

Op dinsdagavond zingt Trijntje Oosterhuis tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen. Ze moet minimaal achtste worden, wil ze Nederland zaterdag ook in de finale vertegenwoordigen. Oosterhuis start als vierde. De halve finale begint om 21.00 uur en wordt uitgezonden op NPO 1.

2. Pro-forma zitting afpersen familie John de Mol

Dinsdag is de niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Utrecht van de zaak rond het afpersen van John de Mol en het gezin van zijn zus Linda. Het OM wil weten of Dirk M., die inmiddels heeft bekend, zijn dementie kan simuleren. De raadkamer van de rechtbank liet M. vorige maand uit voorarrest vrij, omdat uit onderzoek is gebleken dat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt. 

3. Vakbonden bijeen over cao voor Rijksambtenaren

De vakbonden komen dinsdag in Utrecht bij elkaar om te overleggen hoe zij actie kunnen voeren voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren. Afgelopen week liep het ultimatum af dat de bonden stelden aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst om met een goed voorstel voor een nieuwe cao te komen. Een aantal acties zijn al aangekondigd, waaronder in de haven van Rotterdam en bij de douane op Schiphol.

4. Premier en oppositieleider Macedonië vragen steun aan Europees Parlement

Premier Nikola Groejevski van Macedonië en oppositieleider Zoran Zajev vragen het Europees Parlement om hulp bij het oplossen van de crisis in het Balkanland. Ze reizen dinsdag naar Straatsburg om hun verzoek kracht bij te zetten.

5. Tweede week Ronde van Italië

Na de rustdag van maandag begint de Ronde van Italië dinsdag aan de tweede week. De tiende rit, met start in Civitanova en aankomst in Forli, is redelijk vlak. Vermoedelijk krijgen de sprinters dus een kans op de overwinning. In het algemeen klassement verdedigt rozetruidrager Alberto Contador een voorsprong van drie seconden op Fabio Aru.

En verder...

- Staat Mohamed A. in Rotterdam terecht voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. 

- Is in Arnhem de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de gewelddadige overval in Winterswijk in april 2015. 

- Wordt de Man Booker Prize, een van de belangrijkste Britse literatuurprijzen, uitgereikt.

Weer en verkeer

Dinsdag en woensdag vallen er enkele buien, afgewisseld met zonnige perioden. Het wordt dan 12 tot 15 graden. De zuidwestenwind waait eerst nog matig tot langs de westkust hard, 4 tot 7 Bft, en is komende nacht en morgen 4 tot 6 Bft. Later in de week stijgt het kwik naar 17 tot 20 graden en blijft het zo goed als droog.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor dinsdag een reguliere ochtendspits, met de piek om 8.30 uur. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie