Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Start verhoren in onderzoek Fyra

De parlementaire enquêtecommissie die het debacle rond de hogesnelheidstrein Fyra onderzoekt, begint maandag om 9.30 uur met de openbare verhoren. Daarin moet duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor het miljardenfiasco ronde de hogesnelheidslijn, die al twee jaar niet meer rijdt. In het onderzoek staan de Staat, de Nederlandse Spoorwegen en de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda lijnrecht tegenover elkaar.

En: Chronologie van het debacle rond de Fyra

2. Hoger beroep Jansen Steur

Maandag begint bij het gerechtshof in Arnhem de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, die eerder veroordeeld werd tot drie jaar cel voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Op 20 en 21 mei staat de zaak ook op het programma. 

Zie ook: Hoger beroep in zaak ex-neuroloog Jansen Steur start maandag 

3. Overleg inzet problematiek bootvluchtelingen

Maandag overleggen de Europese ministers van Defensie over wie wat kan inzetten in de Europese aanpak van de problemen met bootvluchtelingen. Vrijdag stelde minister Jeanine Hennis van Defensie dat Nederland geen marineschip beschikbaar heeft. 

En: Franse premier keert zich tegen vluchtelingenquotum EU 

4. Scholieren aan de slag met geschiedenis

Na een lang weekend moeten scholieren van alle niveaus maandag aan de slag met het examen geschiedenis. Verder staat er voor vmbo'ers Engels op het programma, maken havisten het examen Frans en vwo'ers natuurkunde.

En: Alles over de eindexamens in ons dossier

5. Vlag uit voor koningin Máxima

Koningin Máxima is zondag 44 jaar geworden.Traditiegetrouw mag op de verjaardag van de vorstin de vlag uit mét oranje wimpel, maar dit jaar gebeurt dat maandag pas, omdat 17 mei dit jaar op een zondag viel.

Weer en verkeer

Maandag wordt er veel bewolking verwacht, meldt het KNMI. Alleen in het zuidoosten van het land breekt de zon af en toe door. Maandagmiddag is er in het westen van het land kans op regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11 graden in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor maandagochtend een reguliere spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie