Na een lang weekend moeten scholieren van alle niveaus maandag aan de slag met het examen geschiedenis. Verder staat er voor vmbo'ers Engels op het programma, maken havisten het examen Frans en vwo'ers natuurkunde.

Voor havo- en vwo-leerlingen wordt het examen geschiedenis extra spannend, want dit jaar ziet het examen er anders uit dan voorgaande jaren.

"Voorheen verdiepte je je voor het Centraal Examen in twee onderwerpen, bijvoorbeeld De Republiek en Vietnam. Vanaf nu wordt de hele geschiedenis getoetst", legt geschiedenisdocent Joris Bakker van het Montessori Lyceum Rotterdam uit.

"Dit jaar moeten scholieren daarom tien tijdvakken leren, die de hele geschiedenis beslaan, aangevuld met een aantal verdiepingsonderwerpen. De zogenaamde 'historische contexten', drie voor havisten en vier voor vwo'ers." 

Sceptisch

Bakker snapt de gedachten achter het vernieuwde examen, maar is nog wat sceptisch. "Ik heb wat moeite met de 49 'kenmerkende aspecten' die je moet kennen bij alle tijdvakken. Ik vind dat die de lading van de onderwerpen niet helemaal dekken en bovendien is het lastig om mijn leerlingen hier goed op voor te bereiden. 'Moet je ze nou echt uit je hoofd kennen?', vragen leerlingen mij. Dat vind ik persoonlijk onzinnig. Het is belangrijker dat je de grote lijnen kent."

Ongeveer 65 procent van het examen zal over de historische contexten gaan, de overige 35 procent is voor vragen over de tijdvakken gereserveerd. 

Zenuwen

Waar docent Bakker best een beetje zenuwachtig is voor het nieuwe examen en of hij zijn leerlingen wel goed heeft voorbereid, lijken scholieren deze zorgen minder te hebben.

Haviste Jaël Niesink: "Ik ben denk ik wel goed voorbereid op het examen geschiedenis, ik heb een heel goede lerares. We hebben een tijdlijn gemaakt en daar alle tijdvakken en contexten op ingetekend." Havo-collega Ibrahim Naji is ook vol zelfvertrouwen. "Ik heb nog niet zoveel geleerd, maar ik heb ook een goede leraar. Ik heb een voorbeeldexamen gemaakt en dat ging wel lekker."

Vwo-scholiere Linda Fesenmeier maakt zich wel wat zorgen. "Het is een nieuw examen natuurlijk, dus dat is best spannend. Hoe moet je nou leren? Het is zoveel, dat kan haast niet! Ik ben echt heel benieuwd."

Natuurkunde en vreemde talen

In de middag maken vmbo-scholieren het examen Engels. Havisten buigen zich dan over Frans en vwo'ers over natuurkunde.

Voor vmbo'er Roy Blokzijl wordt het een drukke maandag. "Ik heb Engels en geschiedenis. Met geschiedenis ben ik pas vrij laat begonnen met leren. Vooral het onderwerp Midden-Oosten vind ik - net als veel van mijn klasgenoten - lastig. Verder moet ik nog even blokken op het overzicht van de 20e eeuw." 

Vwo'er Sajanuka Ampalavanar is gespannen voor het examen natuurkunde. "Elk examen dat ik heb geoefend tot nu toe was zó anders. Je moet echt geluk hebben dat de onderwerpen die ze aan bod laten komen je goed liggen."