De Egyptische oud-president Mohammed Mursi werd eind april al veroordeeld tot twintig jaar cel, maar zaterdag moest hij weer voor de rechter verschijnen voor twee zaken.

Mursi, lid van de nu verboden Moslimbroederschap, was in 2012 de eerste gekozen president van Egypte. In 2013 werd hij door het leger afgezet. 

In september 2013 werden 'alle activiteiten' van de Moslimbroederschap door de Egyptische autoriteiten verboden. De broederschap werd bestempeld tot een terroristische organisatie.

Onder aanvoering van president Abdel Fattah al-Sisi, verantwoordelijk voor de staatsgreep in 2013, worden leden en voormalig aanhangers van de Moslimbroederschap hard aangepakt. Duizenden Moslimbroeders zijn opgepakt en in massaprocessen veroordeeld.

Veroordeeld

Mursi zou hebben samengewerkt met buitenlandse organisaties, waaronder Hamas, Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde. 

Eind april werd Mursi al veroordeeld tot twintig jaar cel wegens het aanzetten tot dodelijk geweld tegen tegenstanders. Nu is hij veroordeeld tot de doodstraf voor het laten ontsnappen van duizenden gevangenen in 2011.

Eerste burger

Mohammed Mursi was de vijfde president van het Noord-Afrikaanse land en de eerste burger die het ambt bekleedde. Zijn voorganger Hosni Mubarak, die in 2011 het veld moest ruimen, was afkomstig uit het leger.

Mursi, afkomstig uit een dorp in de Nijldelta, is getrouwd en heeft kinderen. Hij studeerde in Egypte en in de Verenigde Staten. Van 2000 tot 2005 zat hij in het parlement.

Sinds het begin was de kritiek op zijn leiderschap groot. Massale protesten tegen zijn bewind waren het gevolg, maar Mursi beriep zich op zijn ''legitimiteit'' als gekozen leider.