Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen de Islamitische Staat over een langere militaire missie in Irak. Inmiddels hebben zestig landen zich aangesloten bij de strijd tegen IS.

Nederland voert voornamelijk luchtaanvallen uit. maar helpt in Irak ook met trainingsmissies, zoals de Capability Building Mission in Irak.

De Nederlanders leren daar de Koerdische strijdkrachten militaire basisvaardigheden, om IS op de grond effectiever te bevechten.

Ook begon op 10 maart een special forces training in Bagdad. Die opleiding is opgezet onder leiding van de Amerikanen en Nederland voert de leiding over de acht weken durende commando-opleiding. Australië, België, Italië en Spanje helpen de Nederlanders.

Zestig partners

John Kerry onderscheidt bij de zestig landen verschillende hoofdtaken: Het verstrekken van militaire steun en het belemmeren van de stroom aan buitenlandse strijders, die richting het strijdfront trekken. Dat kan bijvoorbeeld door paspoorten in te nemen van potentiele strijders.

Ook helpen de landen met het stoppen van financieringen van de Islamitische Staat en helpen landen mee om de humanitaire crisis in het land te bestrijden, doormiddel van hulp aan de grond. 

Zestig landen strijden tegen IS

Bron: U.S. Department of Defense© NU.nl

Luchtaanvallen

In de missie zijn er vijf grote spelers, die in zowel Irak als Syrië actief zijn. Dat zijn de Verenigde Staten, Canada, Jordanië, Marokko en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland maakt onderdeel uit van een grotere groep landen, die alleen actief zijn in Irak. Australië, België, Denemarken en Frankrijk helpen net zoals Nederland met luchtaanvallen in Irak, maar vliegen niet naar Syrië. Wel helpen deze landen vaak aan de grond mee.

Het Verenigd Koninkrijk maakte onlangs bekend dat zij naast hun steun in Irak, ook militaire training gaan aanbieden aan Syrië.

Een andere groep voornamelijk Europese landen helpt vooral aan de grond, in de vorm van trainingen, logistieke hulp en bescherming. Duitsland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkije en Nieuw-Zeeland helpen niet mee met de luchtaanvallen, maar hebben wel hulptroepen in de regio.