Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. De vredesgesprekken tussen de Griekse en Turkse Cyprioten gaan vrijdag verder

De gesprekken worden hervat nadat de Turkse Cyprioot Mustafa Akinci de verkiezingen won in April. Hij geldt als gematigd links. Akinci heeft eerder al met de Grieks Cypriotische leider Nicos Anastasiades en de Verenigde Naties gesproken over de bijeenkomst van vrijdag. Cyprus werd in 1974 in tweeën gesplitst na een Turkse invasie. 

2. CBV maakt trainer van het jaar bekend

De CBV, de belangenvereniging voor coaches, maakt vrijdagmiddag de trainer van het jaar bekend. Dat gebeurt tijdens het trainerscongres in het IJsseldelta Stadion, het onderkomen van PEC Zwolle. Phillip Cocu (PSV), Fred Rutten (Feyenoord), Peter Bosz (Vitesse), Ron Jans (PEC Zwolle) en Ruud Brood (NEC) zijn de kanshebbers op de Rinus Michels Award. Zowel in 2013 als in 2014 won Ajax-coach Frank de Boer prijs. 

3. Uitreiking eerste Pim Fortuyn Prijs

Hans Teeuwen, Fred Teeven en schrijfster Nausicaa Marbe maken kans om vrijdag 15 mei de eerste winnaars te worden van de Pim Fortuyn Prijs. Ook Afshin Ellian (publicist en Elseviercolumnist), Annabel Nanninga (adjunct-hoofdredacteur Jalta) en PVV-senator Ronald Sörensen dingen mee naar de titel, bedoelt voor opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn. Oud LFP’er Joost Eerdmans, Marten Fortuyn, oud-politica Rita Verdonk en Telegraafcolumnist Rob Hoogland kiezen de winnaar.

4. Play-offs Nacompetitie. 

Vrijdag staan twee duels in de eerste ronde van de play-offs om promotie/degradatie naar de eredivisie op het programma. VVV Venlo neemt het in eigen huis op tegen FC Oss. In het eerste duel werd het 2-1 voor de ploeg uit Venlo. In het andere duel spelen De Graafschap en Almere City tegen elkaar. Dat eerste duel eindigde in 1-1. De beide winnaars nemen het op tegen de nummer 16 en 17 van de eredivisie. 

Weer en verkeer

Vannacht blijft het regenachtig en bewolkt in het uiterste zuiden, het noorden heeft opklaringen. Morgen trekt de regen in het zuiden via Limburg weg en gaat overal de zon geregeld schijnen. Het wordt rond 16 graden. De wind is matig, aan zee soms vrij krachtig uit noord tot noordwest, 3 tot 5 Bft.

Vrijdagochtend wordt geen ochtendspits verwacht. Alleen dagjesmensen kunnen voor wat drukte zorgen op de Nederlandse wegen. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie