Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 14 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Herdenking bombardement Rotterdam 75 jaar geleden

Het is donderdag 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam werd gebombardeerd. Het bombardement werd rond 13.30 uur uitgevoerd door Duitse bommenwerpers. Naar schatting kwamen bijna 900 mensen om het leven en ongeveer 80.000 werden dakloos. Het bombardement wordt jaarlijks op 14 mei herdacht op Plein 1940, bij het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Hier worden kransen gelegd en toespraken gehouden.

2. Halve finales Europa League

De finalisten van de Europa League worden donderdagavond bekend. Sevilla verdedigt in Florence een 3-0 voorsprong tegen Fiorentina, terwijl Dnjepr Dnjepropetrovsk na de 1-1 remise in en tegen Napoli aan een doelpuntloos gelijkspel thuis genoeg heeft. Dnjepr, dat in de achtste finales Ajax uitschakelde, kan voor het eerst een Europese finale bereiken. Beide halve finales beginnen om 21.05 uur. Op RTL 7 wordt Dnjepr - Napoli uitgezonden.

3. Nacht van de Vluchteling

Tijdens de Nacht van de Vluchteling, van donderdag op vrijdag, wordt met een wandeltocht van 40 kilometer geld opgehaald voor het goede doel. De lopers gaan van de Erasmusbrug in Rotterdam naar het Humanity House in Den Haag. Dinsdag hadden zich al 1.200 wandelaars opgegeven en daarnaast zijn er zo'n 500 deelnemers aan het voorprogramma, zoals de kinderloop. Daarmee stevent de Nacht van de Vluchteling af op een recordopbrengst, na de ruim 500.000 euro die vorig jaar is opgehaald.

Zie ook: Nacht van de Vluchteling stevent af op record

4. Voorzitter EP Schultz ontvangt Karelsprijs

In Aken neemt de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz donderdag de Internationale Karelsprijs van Aken in ontvangst. Volgens de organisatie is de Duitse sociaaldemocraat een "uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie". De prijs is vernoemd naar Karel de Grote en geldt als prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor bijzondere bijdragen aan de Europese eenwording. Bij de ceremonie, van 11.00 tot 13.00 uur, zijn onder meer Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de koning en de koningin van Spanje.

5. Jubileumfeest voor 40 jaar Normaal

Donderdag viert de Achterhoekse band Normaal het 40-jarig jubileum met een speciaal concert in Lochem. Ook de bevriende bands Rowwen Hèze, Jovink en de Voederbietels en King Of The World zullen daar optreden. Niet alleen de veertigste verjaardag van Normaal wordt gevierd, maar ook het begin van de laatste 'veldtocht' van de band.

En verder:

- Is het Hemelvaartsdag, voor veel mensen een vrije dag. Traditiegetrouw begint de dag met dauwtrappen. Ook worden veel wandel- en fietstochten georganiseerd.

TV-tips

Wayward Pines - 22.00 uur, FOX 

Eerste aflevering van deze Amerikaanse serie over een agent van de Amerikaanse geheime dienst, gespeeld door Matt Dillon. Hij onderzoekt de verdwijning van twee agenten in een mysterieus stadje in Idaho. Het oogt als het perfecte Amerikaanse dorp; prachtig gelegen in een dal, mooie huizen, verzorgde gazons, kinderen spelen veilig in de straten en iedereen is vrolijk. Klein minpunt: niemand kan er uit.

De wensboom - 20.30 uur, RTL 4

Meer dan twee jaar geleden kondigde RTL De wensboom aan; een programma waarin Natasja Froger kinderwensen in vervulling zou laten gaan die zij hebben voor hun vader, vriendje of oma. Eindelijk is het zover, maar dan met Johnny de Mol als presentator.

Weer en verkeer

Donderdag begint droog, windstil en fris, dus prima weer voor de dauwtrappers. In het zuiden schijnt de zon, terwijl het noorden eerst nog bewolkt is. Later op de dag krijgt het noorden geregeld zon, in het zuiden wordt het dan bewolkt en gaat het tegen of in de avond enige tijd regenen. Het wordt 14 tot 18 graden. De wind draait naar oost tot noordoost en blijft windkracht 2 tot 4.

De ANWB verwacht vanwege Hemelvaartsdag geen ochtendspits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie