Bayern München en FC Barcelona strijden dinsdag vanaf 20.45 uur om een ticket voor de Champions League-finale. 

De Catalanen wonnen afgelopen week de eerste ontmoeting met 3-0 dankzij twee goals van Lionel Messi en één treffer van Neymar.

Het wordt de tiende ontmoeting tussen beide clubs in een officieel duel. FC Barcelona staat op twee zeges, Bayern behaalde vijf overwinningen en tweemaal kende het treffen geen winnaar.

In april 1996 traden Bayern en Barcelona voor het eerst tegen elkaar in het strijdperk, in de halve finale van de UEFA Cup. Johan Cruijff fungeerde toen als trainer van de Catalanen en stelde toen de huidige Bayern-coach Josep Guardiola op.

Blessures

Bayern München kan net als vorige week in het eerste duel niet beschikken over de geblesseerde Arjen Robben, Franck Ribéry, Holger Badstuber en David Alaba.

Bij FC Barcelona is Jérémy Mathieu teruggekeerd in de selectie. De Franse verdediger ontbrak vorige week door een hamstringblessure. Trainer Luis Enrique beschikt over een fitte groep.

Video: Barcelona gaat voor de winst in München

Vorm

Sinds het veiligstellen van de Duitse titel eind vorige maand is Bayern van slag. 'Der Rekordmeister' werd door Borussia Dortmund uitgeschakeld in de halve eindstrijd van de beker, verloor twee competitieduels en werd verslagen door FC Barcelona.
 
De Catalanen daarentegen verkeren in grootse vorm. De formatie van Enrique won 27 van de laatste 29 officiële wedstrijden. In de laatste zeven duels, die allemaal een zege opleverden, kreeg FC Barcelona geen enkel tegendoelpunt en kwam het zelf 25 keer tot scoren.

Moeilijke missie

Geen club is er in de ruim twintigjarige historie van de Champions League in geslaagd een knock-outronde te overleven na een 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd. Bayern zal dus voor een primeur moeten zorgen. 

"We zijn niet neerslachtig, we gaan er alles aan doen", meldde Bayern-speler Thomas Müller in de aanloop naar de wedstrijd. Bayern put moed uit de thuiswedstrijd in de achtste finale en kwartfinale. Sjachtar Donetsk en FC Porto werden met respectievelijk een 7-0 en 6-1 nederlaag naar huis gestuurd.

Finale

FC Barcelona probeert zich voor de vijfde keer te plaatsen voor de eindstrijd van de Champions League. In 1994 verloren de Catalanen met 4-0 van AC Milan, maar in 2006, 2009 en 2011 mocht de aanvoerder van Barcelona de cup omhoog houden. 

Bayern München aast op een zesde optreden in een finale. De Duitse topclub triomfeerde in 2001 en 2013, maar ging onderuit in 1999, 2010 en 2012. Die laatste nederlaag werd in eigen huis geleden, tegen Chelsea.

Het duel tussen Bayern München en FC Barcelona wordt uitgezonden door NPO3. Frank Snoeks geeft vanuit de Allianz Arena het commentaar. De voorbeschouwing begint om 20.15 uur, een half uur voor de aftrap.