Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Hoe verging het de Nederlandse economie in het eerste kwartaal?

Woensdag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend of de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid of gekrompen is. Het gaat om een eerste raming van het bruto binnenlands product (bbp). In het vierde kwartaal van 2014 groeide het bbp uiteindelijk met 0,8 procent in vergelijking met het derde kwartaal.

Daarnaast maakt het CBS bekend hoe de arbeidsmarkt ervoor staat in het eerste kwartaal. In het vierde kwartaal van 2014 waren er nog 50.000 meer banen van werknemers en zelfstandigen dan in het derde kwartaal.

2. Real Madrid en Juventus strijden om finaleplaats Champions League

Real Madrid en Juventus strijden woensdagavond om een plaats in de finale van de Champions League. De Spaanse topclub verloor afgelopen week in Turijn het eerste duel met 2-1 en heeft dus aan een 1-0 zege genoeg voor een optreden in de eindstrijd. Juventus is al zeker van de Italiaanse titel, terwijl Real Madrid in Spanje afstevent op de tweede plaats. De aftrap in Bernabéu is om 20.45 uur. De wedstrijd wordt uitgezonden op NPO 3.

3. EU presenteert plan bootvluchtelingen

De Europese Commissie presenteert woensdag officieel een plan hoe te reageren op de aanhoudende problemen rond bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa wagen. Onderdeel daarvan is dat alle EU-lidstaten een deel moeten opvangen. Daarvoor zijn quota nodig, stelde commissievoorzitter Juncker eind april al. Veel landen verzetten zich er echter nu al tegen. 

6. Eerste bergetappe in Giro d'Italia

In de Ronde van Italië staat woensdagmiddag de eerste etappe met een aankomst bergop op het programma. Het peloton finisht in Abetone, na een beklimming van liefst zeventien kilometer. Omdat de col niet heel erg steil is, is het de vraag of favorieten als Alberto Contador, Richie Porte, Fabio Aru en Rigoberto Uran al iets gaan proberen. De etappe eindigt omstreeks 17.15 uur.

5. Uitspraak hoger beroep hulp bij zelfdoding

Het hof in Arnhem doet uitspraak in de zaak tegen de 74-jarige Albert Heringa, die in 2008 zijn toen 99-jarige moeder hielp met sterven. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft net als voor de rechtbank in 2013 drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist vanwege hulp bij zelfdoding. Toen oordeelde de rechter dat Heringa schuldig was, maar niet hoefde te worden gestraft. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep.

Zie ook: Weer voorwaardelijke celstraf geëist in zaak hulp bij zelfdoding

En verder:

- Is het precies vijftien jaar geleden dat Enschede getroffen werd door ontploffingen na brand bij vuurwerkbedrijf Fireworks. Daarbij vielen 23 doden en ruim 900 gewonden.

- Doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen de 22-jarige Pat R. uit Vught, die verdacht wordt van de moord op kickbokser Volkan Düzgün. De eis van het OM is 22 jaar cel.

- En maakt ABN Amro zijn cijfers over het eerste kwartaal bekend. De bank sloot het vierde kwartaal van 2014 nog positief af, met een onderliggende nettowinst van 400 miljoen euro, tegen een verlies van 47 miljoen euro een jaar eerder.

Weer en verkeer

Komende nacht daalt temperatuur tot rond 8 graden. Woensdag is het vrij zonnig en droog bij maxima van 14 tot 19 graden. De wind draait van zuidwest tot west geleidelijk naar noordwest. In het zuiden is de wind rustig, op de Wadden staat windkracht 4 tot 5.

De ANWB verwacht voor woensdagochtend een lichte spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie