Griekenland verkeert al maanden in grote geldnood. Het is iedere maand weer de vraag of het land aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Maar wanneer moet Athene eigenlijk geld overmaken en naar wie?

De Amerikaanse zakenkrant Wallstreet Journal zette de belangrijkste deadlines voor aflossingen van Griekenland op een rij.

Daaruit blijkt dat het zwaartepunt voor Athene in deze zomer ligt. Het gros van het geld zal bedoeld zijn voor herfinanciering van de schulden. De grootste aflossingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten in juni en september gedaan worden.

Aflossingen in 2015

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

De verschillende schuldenaars van Griekenland zijn de Europese Centrale Bank (ECB), het IMF, het tijdelijk noodfonds van de eurolanden (EFSF), de Europese Investeringsbank, private investeerders, verschillende eurolanden en houders van Griekse staatsobligaties.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Hoe kwam het zo ver?

In oktober 2009 blijkt dat Griekenland in grote problemen verkeert. Het overheidstekort en de staatsschuld van het land zijn veel hoger dan door voorgaande regering werd beweerd. 

Hoewel de Griekse regering in eerste instantie zegt het probleem zelf op te kunnen lossen, blijkt al vrij snel dat het land hulp van buitenaf nodig heeft. 

Uit angst dat de euro in gevaar kan komen, zeggen eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds een eerste pakket financiële hulp toe. In ruil voor de noodhulp van 110 miljard euro, kondigen de Grieken flinke bezuinigingen aan. 

Uiteindelijk krijgt Griekenland ook een tweede pakket met noodleningen toegezegd vanuit Europa en het IMF, van in totaal 130 miljard euro. De trojka, bestaande uit de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie moeten in tussentijd controleren of het land voldoende progressie boekt met de bezuinigingen om te bekijken of het land per tranche voldoet aan de gestelde eisen.

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over een 'Grexit'