De tropische storm Noul heeft maandag in het noordoosten van de Filipijnen grote schade aangericht. Twee mensen kwamen om. De eilanden van de Filipijnen worden vaker getroffen door tyfoons. 

De ligging van de Filipijnen zorgt ervoor dat het land gevoelig is voor weergeweld. Volgens persbureau AP worden de Filipijnen per jaar door ongeveer twintig stormen en tyfoons getroffen.

Maandag werd door de harde wind en zware regenval huizen in de kuststreken met de grond gelijk gemaakt. Noul is inmiddels afgezwakt, maar kent nog steeds windsnelheden van 160 kilometer per uur in het centrum van de tyfoon.

Het fenomeen

“Een tyfoon ontstaat boven een warme oceaan,” legt meteoroloog Matthijs van der Linden uit. “Het begint met onweer en bouwt op naar een tropische storm. Wanneer de windsnelheden boven de 118 kilometer per uur komen, spreken we in Azië van een tyfoon. In Amerika worden deze stormen aangeduid als orkanen.”

Doordat het warme zeewater condenseert onstaat er energie. Die energie is de motor van de storm. Een tyfoon heeft daarom ook een aantal dagen nodig om krachtig genoeg te worden, legt de meteoroloog van Weeronline.nl uit.

De ligging

“Een tyfoon ontstaat nooit op de evenaar, maar altijd een stukje ten noorden of ten zuiden van de evenaar. Daar zijn de warmste waterstromen, die nodig zijn om een tyfoon op sterkte te krijgen. Een koele waterstroom kan ervoor zorgen dat de storm in kracht afneemt."

“De Filipijnen zijn omringd door warm water, daardoor kan een tyfoon aan kracht winnen. Daarnaast is het het eerste land dat de storm tegenkomt vanaf de Grote Oceaan."

Een tyfoon heeft meerdere dagen nodig om aan kracht te winnen. Doordat er een wolkendek ontstaat met een horizontale doorsnee van honderden kilometers zijn ze gemakkelijk te vinden en te volgen.

De motor

Zodra de tyfoon de kust raakt, neemt hij af in kracht. “Het warme water is de motor van een tyfoon, die valt weg zodra hij boven land komt. Over het algemeen buigt de tyfoon af naar het noorden en verliest hij al zijn kracht boven land.”

Volgens meteoroloog Janneke Ettema van de Universiteit van Twente is het boven land dan ook snel gedaan met een tyfoon. "De storm komt de ruwheid van land tegen en is zijn motor verloren." Het land dient dus als remblok voor de draaiende motor. 

Tornado

“Mensen halen geregeld een tyfoon en tornado door de war," vult meteoroloog Van der Linden aan. 

"Een tornado ontstaat boven land, doordat warme en koude luchtstromen in botsing komen en een wervelwind ontstaat. Die hebben vaak een doorsnee van een paar honderd meter. Terwijl de tyfoon of orkaan ontstaat door warm condenserend water en een doorsnee heeft van vaak meer dan honderd kilometer.”