Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Eindexamens van start

Maandag gaan de eindexamens voor middelbare scholieren van start. Zo’n 206.000 middelbare scholieren nemen deel aan de centrale examens. De examens duren tot en met donderdag 28 mei. Ongeveer twee weken later mogen de kandidaten de uitslag verwachten. 

Het vmbo begint maandag met natuur- en scheikunde 2 (nask 2). Havisten buigen zich over economie. En voor het vwo staat Nederlands op het programma.

Zie ook: Bekijk hier het examenrooster voor deze week

En: Sander Dekker 'zou nu zakken voor zijn examen'

2. Feyenoord en Vitesse tegenover elkaar

Maandagavond wordt het erediviseduel Feyenoord - Vitesse ingehaald. De wedstrijd mocht zondagmiddag niet doorgaan wegens werkonderbrekingen van de politie. De actie maakt deel uit van het cao-conflict dat de politievakbonden met de minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben. De aftrap in De Kuip is om 20.00 uur. Het duel is cruciaal in de strijd om Europees voetbal. 

En: Burgemeester Aboutaleb verbiedt Feyenoord-Vitesse

3. Eurogroep over Griekenland

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurolanden, de Eurogroep, bij elkaar om onder meer de stand van zaken van het leningenprogramma voor Griekenland te bespreken. De trojka, bestaande uit de Europese Commisse, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, hopen op concrete vooruitgang in de onderhandelingen met Griekenland.

Onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun hebben zich vorige week geïntensiveerd. Terwijl de bodem van de schatkist van de Grieken in zicht komt, lijkt geen euroland bereid leningen te geven zolang er geen akkoord is over hervormingsmaatregelen.

Zie ook: Trojka hoopt op concrete deal met Griekenland

4. Zitting opvang vreemdelingen

De Raad van State behandelt maandag de zaak waarin zes uitgeprocedeerde vreemdelingen in beroep zijn gegaan tegen opvang met de voorwaarde mee te werken aan een vertrek uit Nederland. De vreemdelingen klopten in het voorjaar van 2014 bij de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan voor opvang in Amsterdam. De zes gaan echter niet akkoord met het aanbod van voorwaardelijke opvang. 

Zie ook: Dit verandert er aan de opvang van illegalen

En verder: 

- worden de eerste gekweekte Europese rivierkreeften in Arnhem uitgezet. Door watervervuiling en kreeftenpest, een schimmel die Amerikaanse rivierkreeften met zich meedragen, is de Europese rivierkreeft bijna uitgestorven. 

Weer en verkeer

Maandag wordt het flink warm, met maxima van 18 tot 26 graden. Het is daarbij vrij zonnig, maar ook is er veel hoge en middelbare bewolking. De zuidelijke wind waait met 4 of 5 Bft. Mogelijk wordt het de eerste landelijke zomerse dag. 

De ANWB verwacht maandagochtend een normale spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie