In Polen worden zondag de presidentsverkiezingen gehouden. 

President Bronislaw Komorowski lijkt vrijwel verzekerd van de meeste stemmen in deze eerste ronde. Hij ligt in de peilingen meer dan tien procentpunten voor op zijn belangrijkste rivaal, de conservatief Andrzej Duda.

Het is echter vrijwel zeker dat Komorowski niet de vereiste absolute meerderheid behaalt, waardoor op 24 mei een tweede ronde noodzakelijk is.

Video: President favoriet bij Poolse verkiezingen

Elf kandidaten

Aan de eerste ronde doen elf kandidaten mee, maar alleen Komorowski en Duda maken kans op het presidentschap.

De 62-jarige Komorowski heeft de steun van de liberale regeringspartij Burgerforum. Premier Ewa Kopzacz noemde hem donderdag de ''man die geloofwaardig garant staat voor de veiligheid van Polen''.

Hij werd in 2010 president, nadat zijn voorganger, Lech Kaczynski, bij de vliegramp van 10 april dat jaar in het westen van Rusland was omgekomen, samen met vele andere Poolse hoogwaardigheidsbekleders.

Duda (42) wordt gesteund door de conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski, de broer van de in 2010 verongelukte president.

Vetorecht

Het presidentschap is in Polen niet alleen een ceremoniële functie. Hij kan zelf met wetsvoorstellen komen en met zijn vetorecht het werk van een regering belemmeren.