Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Giro d'Italia start met ploegentijdrit

In San Lorenzo Al Mare begint zaterdag de 98e aflevering van de Ronde van Italië. Het peloton begint met een ruim 17 kilometer lange ploegentijdrit naar San Remo. Favorieten in deze Giro d'Italia zijn Alberto Contador, Rigoberto Uran, Richie Porte en Fabio Aru. Er staan twaalf Nederlanders aan de start, onder wie Pieter Weening, die vorig jaar een rit won. De ploegentijdrit begint om 15.00 uur.

2. Dag van de Overwinning in Rusland

Rusland viert zaterdag de overwinning van de Sovjetunie op nazi-Duitsland met een gigantische parade op het Rode Plein in Moskou. President Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat de viering, zeventig jaar na de overwinning, de grootste ooit zal worden. Ongeveer 16.000 soldaten zullen over het Rode Plein marcheren. Verder vliegen 140 vliegtuigen over en trekken 190 pantservoertuigen voorbij. China en India sturen hun leiders naar Moskou, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat zondag naar de Russische hoofdstad. 

3. Kwalificatie voor Spaanse Grand Prix 

Op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona wordt zaterdag de kwalificatie voor de Spaanse Grand Prix afgewerkt. Tijdens de vorige kwalificaties was Mercedes-coureur Lewis Hamilton zeer dominant. Max Verstappen probeert Q3 te halen, de laatste fase van de kwalificatie. Hij heeft vrijdag tijdens beide vrije trainingen de zesde tijd genoteerd. Zaterdagochtend om 11.00 uur is de derde vrije training, de kwalificatie volgt om 14.00 uur. Zondag start de race om 14.00 uur.

4. Vervolg politieacties: geen surveillance  in uitgaansgebieden

De politie voert al weken actie voor een betere cao en doet dat dit weekeinde onder meer door in enkele steden het werk neer te leggen op uitgaansavonden. In Groningen, Almere, Arnhem en Eindhoven wordt tussen vrijdag 22.30 uur en zaterdag 0.30 uur niet te voet gesurveilleerd in de uitgaansgebieden daar. In de nacht van zaterdag op zondag nemen agenten in Breda het stokje over.

Weer en verkeer

Komende nacht buien over het land. De minima liggen tussen 10 en 13 graden. Zaterdag zijn er veel wolken en met name in de ochtend en avond vallen er nog enkele buien. 's Middags overheerst het droge weer en breekt de zon vaker door. Het wordt 13 tot 18 graden. De wind neemt toe naar windkracht 4 tot aan zee 7 en waait uit het zuidwesten tot westen.

De ANWB verwacht dit weekeinde drukte op de wegen in de Bollenstreek rond de Keukenhof. Daarnaast zijn er onder meer werkzaamheden op de A1 richting Amersfoort bij knooppunt Muiderberg.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie