Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 7 mei 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Groot-Brittannië naar de stembus

Stemgerechtigde Britten gaan donderdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De stembussen openen om 8.00 uur Nederlandse tijd. De strijd gaat voornamelijk tussen de huidige Britse premier David Cameron, leider van de Conservatieven, en Labour-aanvoerder Ed Miliband. Maar er zijn meer kapers op de kust, met als 'dark horse' de anti-Europa partij UKIP, met de excentrieke lijsttrekker Nigel Farrage en de Scottish National Party van Nicola Sturgeon. Vrijdag wordt de officiële uitslag bekendgemaakt.

2. Uitspraak 'social media'-ongeval met dodelijke afloop

Donderdag hoort een vrachtwagenchauffeur die in 2013 een dodelijk ongeval veroorzaakte toen hij op een file in reed, welke straf hij krijgt. De trucker was druk bezig op zijn  smartphone en zag daarbij de file over het hoofd. Bij het ongeval kwam een 47-jarige wegwerker om het leven. Tegen de chauffeur is 4 maanden celstraf en 2 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist. Het OM neemt het de chauffeur kwalijk dat hij bewijsmateriaal probeerde te verdoezelen middels het deleten van whatsapp-berichten.

3. Cijfers CBS over inflatie in april

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdagochtend bekend hoe de inflatie zich in april heeft ontwikkeld. In maart steeg de inflatie nog naar 0,4 procent op jaarbasis. Toen had vooral de gestegen benzineprijs een verhogend effect op de inflatie. Monetair economen zien een prijspeilniveau van dichtbij maar onder de 2 procent als ideaal voor een goed draaiende economie. Dit percentage wordt ook door de Europese Centrale Bank nagestreefd.

4. Halve finales Europa League

In de Europa League staan donderdag de heenwedstrijden in de halve finales op het programma. Napoli op tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat in de achtste finales Ajax uitschakelde. Jonathan De Guzman is geblesseerd. In de andere halve eindstrijd ontvangt bekerhouder Sevilla het Italiaanse Fiorentina. De aftrap van beide duels is om 21.05 uur.

Verkeer

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht door de meivakantie weinig drukte op de weg. Vanwege het verwachte mooie weer wordt automobilisten aangeraden om een zonnebril mee te nemen. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie