Vrijdag volgt de officiële uitslag van de Britse parementsverkiezingen die donderdag werden gehouden. Een overzicht van de belangrijkste partijen waar het Verenigd Koninkrijk uit kon kiezen.

Volgens de exitpoll op donderdagavond komt de Conservative Party als winnaar uit de bus, met op enige achterstand.de Labour Party,

In 1951 stemde 95 procent van de kiezers nog op de Conservatives of Labour, maar nu lijkt slechts tweederde van de Britse kiezers op een van de twee partijen te stemmen. 

Dit zijn de belangrijkste partijen: 

Conservatives

De Conservative Party wordt sinds 2005 geleid door David Cameron. Cameron heeft zijn achterban beloofd dat hij, als hij wordt herkozen, in 2017 een referendum zal organiseren over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. De Conservatives benadrukken in de aanloop naar de verkiezingen vooral dat de partij het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen jaren door krachtig financieel beleid uit de economische crisis heeft getrokken.

Labour

De partij van Ed Miliband, de jongste Labour-leider ooit, wil een einde maken aan een periode van vijf jaar in de oppositie. Labour, in 1900 ontstaan uit een vakbond, is de belangrijkste Britse partij aan de linkerzijde. Gelijke sociale behandeling en een gelijkmatige verdeling van de rijkdom zijn de pijlers van Labour. Miliband leidt de partij sinds 2010 en hoopt premier te worden na de verkiezingen van donderdag.

Liberal Democrats

De 'Lib Dems' worden sinds 2007 geleid door de huidige vicepremier Nick Clegg. De centrumpartij ontstond in 1988 na een fusie tussen de Liberal Party en de Social Democratic Party. Sinds 2010 zitten de Liberal Democrats in een coalitie met de Conservatives van premier Cameron. Clegg heeft een Nederlandse moeder, en spreekt vloeiend Nederlands. 

UKIP

De UK Independence Party (UKIP) heeft één belangrijk doel: het Verenigd Koninkrijk terugtrekken uit de EU. UKIP verzet zich daarnaast tegen immigratie. Cameron heeft UKIP ooit omschreven als een partij vol met "gekken en verkapte racisten". UKIP kan, onder de leiding van de charismatische Nigel Farage, stemmen van de Conservative Party afsnoepen.

SNP

De Scottish National Party (SNP) is een partij die zich voornamelijk inzet voor de onafhankelijkheid van Schotland. In een referendum besloten kiezers vorig jaar dat Schotland zich niet zal afscheiden. SNP-leider Alex Salmond stapte op, en maakte plaats voor Nicola Sturgeon. SNP strijdt ook tegen de vernieuwing van het Britse kernrakettenarsenaal. 

Green Party

De partij van Natalie Bennett zette zich aanvankelijk bijna uitsluitend in voor het milieu, maar heeft zich inmiddels gepositioneerd als een links alternatief voor Labour.

DUP

De Democratic Unionist Party (DUP) is de op drie na grootste partij in het Britse lagerhuis. De Noord-Ierse partij wordt vooral gesteund door protestanten en heeft een rechtse signatuur. 

Sinn Féin

De belangrijkste nationalistische partij van Noord-Ierland wordt sinds 1983 geleid door Gerry Adams. Sinn Féin, in het verleden bekend als de politieke tak van de IRA, weigert de gewonnen zetels in het Britse parlement te gebruiken.

Plaid Cymru

Plaid Cymru, sinds 2012 geleid door Leanne Wood, strijdt sinds 1925 voor de onafhankelijkheid van Wales. Nu SNP succes heeft met een vergelijkbare boodschap in Schotland, hoopt Plaid Cymru de aandacht te kunnen vestigen op de kwestie in Wales.

Video: Laatste campagnedag voor de Britse verkiezingen