Donald Trump kan de overwinning bij de Republikeinen niet meer ontgaan nu Ted Cruz uit de race is gestapt. Bij de Democraten lijkt Hillary Clinton het te gaan winnen van Bernie Sanders. Dit zijn de kandidaten bij de Democraten (D) en Republikeinen (R) en de afvallers. 

De kandidaten bij de Democraten:

Hillary Clinton (D)

De 67-jarige Clinton deed in 2008 ook al een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten, maar werd toen in de voorverkiezingen uitgeschakeld door de huidige president Barack Obama. Ze heeft een schat aan politieke ervaring en was bijvoorbeeld al senator en minister van Buitenlandse Zaken. Clinton heeft het meest uitgebreide netwerk van alle kandidaten. Ze wordt door veel Amerikanen echter beschouwd als een Washington-insider met weinig charisma. 

Bernie Sanders (D)

Deze 73-jarige senator namens de linkse staat Vermont is voor Amerikaanse begrippen zeer progressief; hij omschrijft zichzelf als een "democratische socialist". Sanders is de eerste kandidaat die aankondigde de strijd met Clinton aan te durven. Hij richt zich op inkomensongelijkheid, klimaatverandering, en de invloed van de bankensector op de politiek. Vooral jongeren kiezen voor Sanders.  

De kandidaten bij de Republikeinen:

Donald Trump (R)

De vastgoedmagnaat en miljardair flirtte eerder met een kandidatuur, maar zag er steeds vanaf. Nu is hij binnen het Republikeinse veld koploper in de peilingen. Trump kondigde aan dat hij Obamacare wil terugdraaien. Hij praat vol trots over zichzelf, zo zei hij bijvoorbeeld: "Ik zal de beste banenpresident zijn die God ooit heeft gecreëerd." 

En Trump is controversieel. Zo zei hij over Mexico: "Ik zal een grote, grote muur bouwen aan onze zuidelijke grens, en Mexico zal ervoor betalen." Begin december zei hij de VS volledig te willen afsluiten voor moslims. Het verbod om naar de VS te reizen zou moeten gelden voor zowel moslims die naar het land willen immigreren als voor moslimtoeristen die de VS bezoeken voor een vakantie.

Deze kandidaten hebben zich teruggetrokken: 

John Kasich (R)

Kasich is een ervaren politicus en gouverneur van de staat Ohio. Hij deed het verrassend goed in de staat New Hampshire, waar hij achter Donald Trump eindigde. Kasich was tussen 2001 en 2007 een commentator voor het rechtse nieuwskanaal Fox News. Ook werkte hij als investeringsbankier voor de Lehman Brothers. Kort na het terugtrekken van Cruz liet ook Kasich weten uit de race te stappen.

Ted Cruz (R)

Cruz, de eerste Republikein die zich kandidaat stelde, is senator namens Texas en uiterst conservatief. De 44-jarige Cruz noemt abortussupporters "satanisten" en vraagt zijn achterban om te bidden dat de progressieve wetgeving met betrekking tot het homohuwelijk wordt teruggedraaid. Vooral de oerconservatieve Tea Party steunt hem. Cruz trok zich terug nadat Trump de voorverkiezingen won in Indiana.

Marco Rubio (R)

Ook de 43-jarige Rubio, senator namens Florida, geldt als een zeer conservatieve kandidaat. Rubio heeft een Cubaanse achtergrond en spreekt vloeiend Spaans. Dat gegeven kan hem helpen om de Spaanstaligen, de snelstgroeiende minderheid in Amerika, voor zich te winnen. Rubio is verbaal sterk, en zal zichzelf positioneren als de vertolker van de nieuwe generatie van Republikeinse politici. Rubio heeft na verlies in zijn staat Florida de campagne gestaakt.

Jeb Bush (R)

De 62-jarige Republikein is een zoon van de 41e president van de Verenigde Staten, George Herbert Walker Bush (90), en een broer van de 43e president van het land, George Walker Bush (68). Bush gold als een van de belangrijkste kandidaten bij de Republikeinen, maar hij doet het erg slecht in alle peilingen. Hij is in vergelijking met veel andere kandidaten gematigd conservatief, spreekt Spaans en heeft een Mexicaanse vrouw. In debatten is Bush niet erg sterk gebleken: hij kon vaak niet op tegen het verbale geweld van Trump. Op 20 februari besloot Bush zich terug te trekken als kandidaat nadat hij de zoveelste nederlaag moest incasseren. Hij kreeg slechts 8 procent van de stemmen in South Carolina. 

Carly Fiorina (R)

Fiorina was de enige vrouw in het Republikeinse veld. Ze kondigde haar deelname kort na Carson aan. Fiorina werkte in het verleden als directeur bij Hewlett-Packard, maar heeft weinig politieke ervaring. Zelf beschouwde ze dat in eerste instantie als een voordeel: volgens haar willen Amerikanen weer een gewone burger als president. Door een gebrek aan aanhang stapte Fiorina na de voorverkiezingen in New Hampshire op.

Chris Christie (R)

Als gouverneur van New Jersey was Christie aanvankelijk zeer populair. Inmiddels heeft hij veel tegenstanders door verschillende schandalen, waaronder 'Bridgegate': een schandaal waarbij Christie de burgemeester van Fort Lee zou hebben willen terugpakken omdat de burgemeester Christie niet steunde in eerdere verkiezingen. Christie zou een verkeerschaos hebben laten creëeren door op de brug naar Fort Lee een rijstrook te laten sluiten. Eén persoon stierf toen een ambulance vast kwam te zitten in de file. Christie heeft zich teruggetrokken nadat hij tijdens de voorverkiezingen van Iowa en New Hampshire geen hoge ogen gooide.

Rick Perry (R)

De voormalige gouverneur van Texas deed in 2012 ook een gooi naar het presidentschap en kondigde in juni aan dat weer te gaan doen. In 2012 moest hij stoppen omdat hij stuntelde tijdens een debat waarin hij niet meer kon herinneren welke drie departementen hij zou schrappen als hij president zou zijn. Ditmaal trekt de 65-jarige Perry zich terug omdat het geld voor zijn campagne op is. 

Scott Walker (R)

De gouverneur van Wisconsin was een van de laatste Republikeinse kandidaten die zijn kandidatuur in juli officieel bekendmaakte. Na drie maanden gaf hij aan terug te treden. Walker betreurde de negatieve toon rond de Republikeinse campagne en dat de debatten bol stonden van de persoonlijke aanvallen.

Jim Webb (D)

De voormalige senator voor de Amerikaanse staat Virginia, Jim Webb, zat van 2007 tot 2012 in de senaat. De Vietnam-veteraan maakte zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in november 2016 op zijn website bekend. "Ons land heeft behoefte aan een frisse aanpak voor het oplossen van de problemen die ons land zo vaak onnodig verdelen", schrijft hij in een statement. Webb trok zich in oktober terug.

Lincoln Chafee (D)

Politieke duizendpoot Lincoln Chafee was naast gouverneur eerder ook al burgemeester en senator. Waarschijnlijk moest hij zich terugtrekken omdat zijn campagnegeld op begon te raken. 

Bobby Jindal (R)

De 44-jarige Bobby Jindal stelde zich op 24 juni kandidaat. Hij was de jongste kandidaat voor de Republikeinen. Jindal, een conservatieve katholiek, is sinds 2008 gouverneur van de staat Louisiana. Hij is de eerste Indiase-Amerikaan die gouverneur werd in VS. 

Lindsey Graham (R)

De 59-jarige volksvertegenwoordiger Lindsey Graham staat op het vlak van buitenlandse politiek te boek als een havik. Ten aanzien van binnenlands beleid geldt Graham als gematigd en is hij bereid compromissen te sluiten met de Democraten. Hij was geen favoriet en liep achter in de peilingen. 

Martin O'Malley (D)

De voormalig gouverneur van de staat Maryland is een rooms-katholieke politicus die de toenemende ongelijkheid in Amerika zegt te willen bestrijden. Hij wil zich inzetten voor illegale immigranten en het homohuwelijk in alle staten legaliseren, maar kon niet rekenen op veel steun. In Iowa kreeg hij slechts een half procent van de stemmen. 

Rand Paul (R)

De senator namens Kentucky heeft het gedachtegoed van zijn vader, libertariër Ron Paul, grotendeels overgenomen. Hij is in het Amerikaanse politieke veld een vreemde eend in de bijt, maar geniet de steun van de Tea Party. Rand Paul wil dat Amerika zich niet of nauwelijks mengt in internationale conflicten, en de invloed van de Amerikaanse overheid op het leven van de Amerikaanse burgers moet in zijn ogen zo klein mogelijk zijn. Dat betekent dat Paul vóór de afschaffing van veel overheidsorganen, subsidies en belasting is.

Mike Huckabee (R)

De 59-jarige conservatieve politicus en predikant Huckabee kondigde een dag na Carson zijn kandidaatschap aan. Huckabee heeft de afgelopen jaren aan zijn bekendheid gewerkt als presentator van een veelbekeken praatprogramma. In 2008 won Huckabee verrassend de eerste voorverkiezing in Iowa. Vervolgens won hij in nog acht staten.

George Pataki (R)

Pataki diende drie termijnen als gouverneur van de staat New York, en leidde de staat door de roerige periode na de aanslagen van 11 september. De kans dat Pataki de Republikeinse nominatie in de wacht zou slepen, was volgens de Republikeinse analist Rick Wilson vergelijkbaar met "een aap die uit het achterste van een eenhoorn vliegt". Hij is minder bekend dan veel andere kandidaten. Pataki steunt nu Rubio. 

Rick Santorum (R)

Santorum is een fel tegenstander van legalisering van abortus, het homohuwelijk en homoseksuelen in het Amerikaanse leger. Hij legde het in 2012 nog af tegen Mitt Romney. In Nederland haalde Santorum vooral het nieuws door zijn kritiek op het Nederlandse euthanasiebeleid. Hij merkte onder meer op dat de helft van de mensen die in Nederland euthanasie ondergaat, onvrijwillig sterft. Ze zouden worden gedood omdat zij oud en ziek zijn.

Ben Carson (R)

Voormalig neurochirurg Ben Carson (63) gold in november 2015 nog als één van de belangrijkste tegenstanders van Donald Trump. Tijdens de voorverkiezingen kreeg Carson echter in geen enkele staat de meerderheid achter zich. Op vrijdag 4 maart besloot hij zich terug te trekken uit de race om het kandidaatschaap. Een leugen over zijn studie kostte hem het vertrouwen van het publiek. Carson beweerde dat hij met een studiebeurs studeerde aan de prestigieuze militaire academie van West Point. Dat bleek niet waar te zijn. Sindsdien kelderde hij in de peilingen. Op Super Tuesday haalde hij nauwelijks stemmen binnen. 

Video: In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

Zo zitten de Amerikaanse verkiezingen in elkaar
Zo zitten de Amerikaanse verkiezingen in elkaar