Actievoerende politiemensen grijpen deze vrijdag, de Dag van de Arbeid, aan om actie te voeren die gepaard gaat met veel 'laweit' (herrie). 

Op het Buitenhof in Den Haag lieten ze vrijdagmorgen tientallen sirenes loeien toen het Platform Bezorgde Dienders een petitie aanbood aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). De petitie telt zeker 12.000 handtekeningen.

Van der Steur zei te begrijpen dat de politie genoeg heeft van vier jaar zonder loonsverhoging, maar tekende er ook bij aan dat hij wel ergens het geld vandaan moet halen om de politie tegemoet te kunnen komen.

Video: Dag van de Arbeid wordt 'dag van het laweit'

Hij wil zo snel mogelijk een oplossing, omdat de politieacties niet zonder gevolgen blijven. ''Mensen hebben er erg veel last van, dus hoe eerder het opgelost is hoe beter."

De politiebonden klagen ook over de reorganisatie van regiokorpsen tot de Nationale Politie, die volgens hen nog steeds veel problemen oplevert. Van der Steur zei aan de Tweede Kamer beloofd te hebben daar voor de zomer op terug te komen.

Ook bij de RAI in Amsterdam staat een groot sireneprotest gepland, met meer dan honderd politieauto's. Dat begint om 11.53 uur, waarna de sirenes zeven minuten zullen loeien. De actievoerders worden dan kort toegesproken door de voorzitters van de politiebonden. Ook elders in het land zullen de politiesirenes zeven minuten klinken.

De bonden voeren al een tijdje actie voor een betere cao. Ze eisen een loonsverhoging van 3,3 procent en een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.