Op 29 december 2012 werden Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) gedood in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dit moet u weten over de zaak.

Lkhorf en El Yazidi waren bekenden van de politie. 

De twee werden achtervolgd en op twee verschillende plekken in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam doodgeschoten. 

Benaouf A. was mogelijk het eigenlijke doelwit van de liquidatie.

Benaouf A. zat bij Lkhorf en El Yazidi in de auto. Hij kon ontkomen. Inmiddels is A. zelf veroordeeld voor betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen. Die van Najeb Bouhbouh. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk een reactie op die moord.

Justitie gaat uit van twee moorden (Lkhorf en el Yazidi) en drie maal poging tot moord.

De eerste poging tot moord is die op Benaouf A. De andere twee pogingen hebben betrekking op de twee motoragenten die na de dubbele liquidatie onder vuur werden genomen door de vluchtende daders. 

Anouar B. (34) en Adil A. (26) hebben levenslang gekregen voor hun betrokkenheid bij de dubbele liquidatie. 

Dat is conform de eis van het OM. B. en A. hebben altjid ontkend dat ze iets met de moorden te maken hebben. 

De derde persoon die terecht staat, Stefan S. (45), heeft honderd dagen cel gekregen voor wapenbezit. Het OM kon zijn betrokkenheid niet bewijzen. 

Verdachte Anouar B. zou zijn herkend. 

Benaouf A., die de aanslag heeft overleefd, zegt dat hij B. heeft herkend. B. zou zonder bivakmuts en gewapend in de vluchtauto hebben gezeten. Zijn dna is gevonden op de hoofdsteun van een stoel in de vluchtauto.

B. was naar eigen zeggen tussen 19.00 en 3.00 uur in een koffiehuis. Zijn broer bevestigt dit, maar deed dat pas een jaar na de liquidaties. Verklaringen van verschillende getuigen komen op dit punt niet overeen. Het OM twijfelt daarom aan zijn alibi.

Bovendien zou de telefoon van B. op 29 december vlak bij de plek van de liquidaties zijn geweest. Dat blijkt uit gegevens van de zendmast.

Verdachte Adil A. had brieven met instructies voor getuigen in zijn cel liggen. 

Volgens het OM heeft A. geen geloofwaardige verklaring voor deze brieven. Verder is zijn DNA gevonden op onder meer een tas en koffer met kalasjnikovs en munitie. 

Tijdens de moorden stond zijn telefoon mogelijk uit. Maar uit gegevens blijkt dat zijn telefoon vlak na de moorden in de buurt van de achtergelaten vluchtauto is geweest.

Dna van verdachte Stefan S. zat op sporttas met wapens.

Dna van S. is aangetroffen op een tas waar kalasjnikovs in zaten. S. bevestigde dat het zijn sporttas was, maar zei dat Anouar B. die zou hebben meegenomen. S. bood hem onderdak.

Ook op de kogelhuls in de vluchtauto zijn sporen van S. gevonden. Daar heeft hij zelf geen verklaring voor.

Een vierde verdachte, Hamza B., krijgt in hoger beroep in Marokko twintig jaar cel opgelegd.

Het is dezelfde straf die hij in eerste aanleg kreeg. B. was volgens de rechtbank de bestuurder van de auto van waaruit werd geschoten.

Na de schietpartij was hij naar Marokko vertrokken, waar hij werd aangehouden.

Video: Vonnis in zaak liquidaties Staatsliedenbuurt