In Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland, zijn rellen uitgebroken na de begrafenis van Freddy Gray, een zwarte Amerikaan. Gray stierf op 19 april aan zijn verwondingen, enkele dagen nadat hij was gearresteerd. Dit moet u weten over de rellen.

De dood van Freddy Gray is mysterieus.

De 25-jarige zwarte Amerikaan stierf nadat hij op zondag 12 april door de politie was gearresteerd in het westen van Baltimore, de grootste stad van Maryland. Een half uur na zijn aanhouding, bij aankomst op het politiebureau, kon Gray niet meer ademen of praten, en hij stierf op 19 april vanwege ernstige verwondingen aan zijn ruggengraat.

Wat er precies is gebeurd na de aanhouding van Gray, en waarom hij precies werd aangehouden, is niet duidelijk. Volgens de politie verzette Gray zich niet bij zijn aanhouding, en de betrokken agenten zeggen geen geweld te hebben gebruikt. Toch stierf Gray aan verwondingen die hij na zijn arrestatie opliep.

The Washington Post liet op 30 april weten dat Gray zichzelf iets aan wilde doen. Volgens een mede-arrestant beukte Gray tijdens zijn arrestatie met zijn hoofd tegen het politiebusje en probeerde hij zichzelf te verwonden.

In Baltimore is de noodtoestand uitgeroepen.

De burgemeester van Baltimore stelde op 28 april een avondklok in na de rellen. Tussen 22.00 uur 's avonds en 5.00 uur 's ochtends mochten inwoners van Baltimore niet de straat op. Na enkele dagen werd de avondklok weer opgeheven. De Nationale Garde is bovendien opgeroepen: ongeveer 5.000 leden van de garde zullen in de straten van Baltimore patrouilleren.

Betogers gooiden tijdens de rellen stenen naar de politie. Ook roofden ze winkels leeg en op verschillende plekken in Baltimore brak brand uit. Zeker vijftien agenten raakten gewond en 27 mensen werden aangehouden.

Op 28 april gingen betogers de straat op, ondanks de avondklok. Ze gooiden opnieuw stenen en flessen naar de politie. Minstens tien mensen werden gearresteerd. 

Een dag later gingen duizenden de straat op vanwege het politiegeweld tegen zwarte inwoners. Duizenden mensen namen deel aan de protestmars aan de oostkust van de Verenigde Staten.

De politie in de VS ligt al een tijd onder vuur vanwege geweld. 

Op 9 augustus schoot Darren Wilson, een blanke agent, in Ferguson de ongewapende zwarte tiener Michael Brown dood. Rellen braken uit, en net als nu in Baltimore, werd de politiemacht door betogers belaagd. 

Op 4 april doodde agent Michael Slager de zwarte Walter Scott in North Charleston. Op een video is te zien dat Scott in zijn rug wordt geschoten terwijl hij wegrent.

En zo zijn er meer gevallen: in november stierf de 12-jarige Tamir Rice nadat hij door een agent in zijn buik was geschoten. In juli kwam de zwarte Eric Garner om in New York, nadat een blanke agent hem in een wurggreep had gehouden.

De burgemeester van Baltimore ligt onder vuur.

Stephanie Rawlings-Blake wachtte uren voor ze de gouverneur vroeg de noodtoestand af te kondigen. De burgemeester stelt dat zij dacht dat de politie van Baltimore de onrust aankon en dat het 'ongepast' zou zijn om de Nationale Garde in te zetten. 

Politiecommissaris Anthony Batts moest echter concluderen dat zijn mensen niet waren uitgerust om een einde aan het geweld te maken. "Ze waren met meer dan wij en we waren ingesloten. We hadden meer middelen nodig." 

De politie van Baltimore vreest nu dat drie beruchte bendes, de Bloods, de Crips en de Black Guerilla Family, samenwerken om agenten "uit de weg te ruimen". Op 27 april stelde de politie deze situatie te beschouwen als een "geloofwaardige dreiging".

De familie van Gray keurt de escalatie af.

"Ik wil dat jullie streven naar gerechtigheid voor mijn zoon, maar doe het niet op deze manier", sprak de moeder van Gray. "Ik ben van mening dat het geweld fout is", stelde de zus van Gray. "Ik hou er totaal niet van." 

De advocaat van de familie, Bill Murphy, zegt dat de familie later deze week een vredesmars wil organiseren.