
Overzicht De situatie in Nepal, twee weken na de verwoestende aardbeving
De omvang van de ramp is nog altijd niet te overzien.
Het officiële dodental heeft zondag de 8000 bereikt, maar dat aantal zal vermoedelijk oplopen. Onder de doden zijn 68 buitenlanders. De Nepalese premier Sushil Koirala stelde vorige week dinsdag dat het dodental kan stijgen tot boven de 10.000. Bovendien zijn er duizenden gewonden en is de schade enorm. 17.576 mensen raakten gewond en 260 mensen worden nog vermist.
Tientallen dorpen zijn geheel of bijna geheel vernietigd.
In het gebied ten noordwesten van Kathmandu zijn sommige dorpen geheel weggevaagd. Wouter van Empelen, die namens hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) in Nepal is, zag vanuit de helikopter dat in het gebied veertig tot vijftig dorpen grotendeels zijn vernietigd.
Donderdag 7 mei werd bekend dat rond de 256.000 huizen zijn verwoest. Nog eens 213.000 andere huizen zijn zwaar beschadigd.
Video: Dronebeelden van de ravage na de aardbeving
De aardbeving van 7.8 op de Schaal van Richter was de ergste in Nepal in zeker tachtig jaar.
De beving heeft ook in buurlanden voor dodelijke slachtoffers, gewonden en schade gezorgd. In Nepal zelf is onder meer het dichtbevolkte gebied rond hoofdstad Kathmandu getroffen. Een uur na de beving werden hevige naschokken gevoeld. Daarna volgden tientallen lichtere naschokken. Duizenden inwoners van Kathmandu besloten op straat te slapen uit angst onder het puin te worden bedolven.
Epicentrum van de aardbeving op een kaart van de US Geological Survey:

In Nepal is op dit moment een dringend tekort aan voedsel en hygiëne.
Veel gewonden hebben wonden die door het vuil zijn gaan ontsteken. Verpleegkundigen en medici proberen de slachtoffers te bereiken om ze opnieuw te verbinden en om hen antibiotica te geven, maar veel gebieden zijn zeer moeilijk bereikbaar. Naast voedsel is onderdak nog altijd een probleem. Ook kunnen mensen voedsel nu vaak niet bereiden vanwege een tekort aan potten en pannen.
Op de Mount Everest veroorzaakte de beving een fatale lawine.
Die heeft aan zeker achttien mensen het leven gekost. Bijna alle bergbeklimmers die na de aardbeving op de Mount Everest kwamen vast te zitten, zijn in de dagen daarna naar beneden gebracht. Tot nu toe werden 205 klimmers met helikopters van de hoogste bergtop ter wereld gehaald.
Op een wandelroute door het dorp Langtang die populair is bij bergbeklimmers hebben reddingswerkers sinds zondag 3 mei zeker honderd lichamen gevonden. De klimmers kwamen om door een berglawine. Onder de doden zijn zeven buitenlandse toeristen.
Inmiddels is het klimseizoen betreft de Mount Everest afgelopen. De wegen naar de top zijn door de aardbeving onbegaanbaar geworden en de vereniging van sherpa's heeft aangegeven dat de gidsen de paden niet meer vrij gaan maken. Normaliter loopt het kleimseizoen tot eind mei. Uit satelietbeelden van Europese ruimtevaartorganisatie ESA valt op te maken dat het hoogste gebergte ter wereld door de beving 2,5 centimeter is gekrompen.
Met alle Nederlanders in Nepal is inmiddels contact geweest
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met alle Nederlanders die ten tijde van de aardbeving in Nepal verbleven contact gehad. Voor zover bekend zijn twaalf Nederlanders gewond geraakt bij de aardbeving en zijn er geen Nederlanders omgekomen, aldus Buitenlandse Zaken.
Het reisadvies voor Nepal is aangepast.
Nederlanders wordt op dit moment afgeraden om naar Nepal te reizen. Wie zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevindt, wordt door het ministerie geadviseerd daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie.
De aardbeving heeft in Kathmandu voor flinke schade gezorgd.
Een aantal historische monumenten is door de beving ingestort. Tempels, een oude toren van negen verdiepingen, en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.
UNESCO zei dat het verwacht dat tenminste negentien monumentale locaties beschadigd zijn geraakt.
De regio heeft een historie van vernietigende aardbevingen.
In de afgelopen honderd jaar heeft vier keer een beving plaatsgevonden met een kracht van meer dan 6 op de Schaal van Richter. Amerikaans seismoloog Paul Eurle waarschuwt tegenover persbureau AP voor toenemend gevaar van aardverschuivingen, vanwege de vele steile hellingen in de regio.
Wetenschappers zijn niet verrast door de aardbeving. In 1934 werd Nepal ook getroffen door een zware aardschok, waarbij 17.000 mensen om het leven kwamen.
Nepal vraagt reddingswerkers Kathmandu te verlaten.
Ruim een week na de ramp gaf minister Minendra Rijal van Informatie een officiële verklaring af dat het reddingswerk voltooid is. Lokale ploegen hebben genoeg mankracht om de nog lopende operaties af te ronden.
De buitenlandse hulp kan overigens nog wel bijspringen in de kleine dorpen en verder gelegen berggebieden van Nepal, die ook door de aardbeving zijn getroffen.
Het Nederlandse reddingsteam van Urban Search And Rescue (Usar) heeft de hoofdstad maandagochtend 4 mei verlaten.
Via gironummers wordt geld ingezameld.
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de aardbeving. Op Giro 6868 kunnen mensen hun geld storten.
Unicef heeft Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. De eerste lading hulpgoederen staat klaar om gedistribueerd te worden onder de bevolking.
Met de actiedag 'Nederland helpt Nepal' werd vrijdag ook via Giro 555 geld ingezameld.
Dit artikel wordt steeds naar aanleiding van de actualiteit aangepast. Alle berichten over de situatie in Nepal vindt u in dit dossier.