De politie voert al maanden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Tot nu toe geeft de werkgever, minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, geen krimp.

Wat willen de vakbonden?

Sinds begin maart onderhandelen de politievakbonden NPB en ACP met minister Van der Steur voor een nieuwe cao. De vorige cao liep op 1 januari van dit jaar af. 

De bonden eisen een loonsverhoging van 3,3 procent, politiepersoneel heeft er al vier jaar geen salaris bij gekregen. Ook vragen de werknemers een bonus ter compensatie voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt.

Functioneel leeftijdsontslag

Er wordt eveneens gepleit om het functioneel leeftijdsontslag weer in te voeren omdat het politiewerk moeilijk is vol te houden tot het 67ste levensjaar, vinden de bonden. Deze maatregel is voor de politie sinds 2001 afgeschaft.  

Daarvoor konden werknemers op hun zestigste met ontslag, zij kregen dan tot aan de AOW-leeftijd 80 procent van het loon doorbetaald.

In het algemeen willen de vakbonden een beter ouderenbeleid. Zo zouden 50-plussers onder andere geen fysiek zware taken moeten uitvoeren en geen onregelmatige diensten meer hoeven te draaien.  

Even was er een loonakkoord

Op 10 juli maakte premier Mark Rutte bekend een loonakkoord te hebben gesloten met de vakbonden die de 120.000 rijksambtenaren vertegenwoordigen. Daar vallen de agenten ook onder.

Met dit loonakkoord krijgen alle ambtenaren een loonsverhoging van 5,05 procent over 2015 en 2016. Daarnaast krijgen de ambtenaren in september een extra uitkering van 500 euro. 

Daarmee kwamen de acties die al vanaf eind maart gevoerd werden voorlopig tot een einde, maar de politiebonden zijn ontevreden over het loonakkoord. Ze vinden het aanbod van het kabinet en de minister te mager. 

Er is afgesproken dat er onderhandeld kan worden over verbeteringen en andere afspraken, maar Van der Steur laat weten dat iedere verbetering moet komen uit de beschikbare loonruimte. 

Welke acties voert de politie?

In eerste instantie bestonden de acties uit werkonderbrekingen, zoals het niet opnemen van aangiften en alleen boetes uitdelen bij "grove schendingen" van de openbare orde en veiligheid. Ook zette de politie voor een aantal minuten de sirenes aan uit protest voor het uitblijven van een betere cao.

Daarnaast heeft de politie het werk neergelegd bij de start van de Eredivisie, waardoor bijna alle wedstrijden niet door konden gaan. En in september hebben duizenden agenten actie gevoerd door vier belangrijke ministeries te blokkeren. 

Video: Protestactie politie veroorzaakt langzaam rijdend verkeer