Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 april 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Coalitieoverleg opvang illegalen gaat verder

Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen gaat vrijdag na de ministerraad verder. VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA wil hen, in afwachting van uitzetting, onderdak en eten bieden ('bed, bad en brood'), maar de VVD voelt daar in het geheel niet voor.

Zie ook: 'Nederland schond regels bij bed- en broodregeling'

2. Van Miltenburg en Voortman in gesprek

Woensdagavond schreef het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer het te betreuren dat de affaire rond het lekken van de kandidatenlijst voor de functie van Nationale ombudsman de reputatie van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman heeft geschaad. Voortman praat vrijdagochtend in een vervolggesprek met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de zaak uit. Van Miltenburg was degene die aangifte deed tegen Voortman.

Zie ook: De rel rond Linda Voortman (GroenLinks). Hoe zat het ook alweer?

En: Van Miltenburg niet voor de eerste keer onder vuur

3. Herdenking slachtoffers Germanwings

Duitsland herdenkt vrijdag met een dienst in de Dom van Keulen de slachtoffers van de vliegramp op 24 maart waardoor 150 mensen om het leven kwamen, de meesten Duitsers en Spanjaarden. In de immense kerk in het centrum van Keulen worden onder anderen zo'n vijfhonderd nabestaanden van slachtoffers verwacht en hoogwaardigheidsbekleders uit Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Zie ook: Dit is wat we nu weten over de vliegramp in Frankrijk

4. Politie opnieuw in actie voor beter cao

De politie gaat vrijdag opnieuw actievoeren. Politieagenten laten dan vijf minuten lang de sirene loeien omdat ze een beter cao eisen. Met de actie willen de agenten de minister van Veiligheid en Justitie oproepen met een beter cao-voorstel over de brug te komen.

Zie ook: Onvrede politie kent lange voorgeschiedenis

5. Antipestdag op vierhonderd scholen

Vrijdag is het International Day of Silence, georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk. Leerlingen op meer dan vierhonderd Nederlandse scholen zwijgen om te protesteren tegen pesten. Leerlingen die stil zijn delen visitekaartjes uit met de tekst: 'jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten'.

6. Stille tocht voor huisarts Nico Tromp

Huisarts Nico Tromp pleegde in oktober 2013 zelfmoord nadat de IGZ hem op non-actief stelde wegens toediening van een hoge dosis morfine aan een terminale patiënt. De tocht wordt georganiseerd door onder anderen de assistentes van Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn.

Zie ook: IGZ-rapport arts Tuitjenhorn niet openbaar

7. Verstappen in Bahrein

Het Formule 1-circus is dit weekeinde neergestreken in Bahrein, waar vrijdag de eerste twee vrije trainingen plaatsvinden. De eerste sessie begint om 13.00 uur, de tweede sessie start om 17.00 uur. Max Verstappen bezet na drie races de gedeelde negende plek in de WK-stand.  

Zie ook: Renault kan probleemloze race in Bahrein niet garanderen

Weer en verkeer: wolkenvelden

Ondanks de wolkenvelden is er vrijdag ook ruimte voor de zon, aldus het KNMI. Het is overal droog en de middagtemperaturen lopen uiteen van 9 graden op de Wadden tot 15 graden in het zuiden met een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. 

De ANWB gaat vrijdagochtend uit van een lichte spits. Na de spits kan het volgens de verkeersdienst wel wat drukker zijn op de A10 bij de afritten RAI. In de Amsterdamse RAI is van vrijdag 17 april tot en met zondag 26 april de AutoRAI

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie