Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 april 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Beroepszitting RvS over Hedwigepolder

De eigenaar van de Hedwigepolder en een aantal pachters gaan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het voorlopige besluit de polder onder water te zetten. De Raad van State ging november 2014 akkoord met de beslissing van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om het gebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied. Het Rijk en de provincie Zeeland willen de polder weer onder water zetten, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt.

2. Aalbersberg licht hervatte missie MH17 toe

Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie MH17, en militair adviseur Theo ten Haaf geven woensdag om 13.00 uur een toelichting op de hervatte bergingsmissie in het oosten van Oekraïne. Dinsdag zijn de bergingswerkers naar Donetsk afgereisd, waar ze wachten tot het veilig genoeg is om naar de zogenoemde 'burned sites' te gaan. De experts zijn opnieuw in het gebied om de laatste menselijke resten te verzamelen.

Zie ook: Bergingswerkers MH17 willen zo snel mogelijk aan het werk in Oekraïne

3. ECB maakt nieuwe rentetarief bekend

Woensdagmiddag maakt de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe rentetarief bekend. Het percentage waartegen banken geld kunnen lenen staat sinds september 2014 op 0,05 procent. Op 9 maart startte de ECB nog met het omvangrijke opkoopprogramma waarmee het de economie wil aanjagen en de lage inflatie in de eurozone wil opschroeven.

Zie ook: Wat moet u weten over kwantitatieve verruiming

En: ECB houdt rente laag op 0,05 procent 

4. Kwartfinales Champions League

In de Champions League worden woensdagavond opnieuw twee duels in de kwartfinales afgewerkt. Bruno Martins Indi speelt met FC Porto tegen Bayern München, waar Arjen Robben door een blessure ontbreekt. Het Paris Saint-Germain van Gregory van der Wiel neemt het op tegen FC Barcelona. De Franse kampioen moet het stellen zonder de geschorste Zlatan Ibrahimovic. De kwartfinales beginnen om 20.45 uur.

Zie ook: Geplaagd Bayern rekent op zware avond bij 'topteam' FC Porto 

5. Peloton warmt op voor Amstel Gold Race

Het wielerpeloton strijdt woensdag om de zege in de Brabantse Pijl, een koers over 26 hellingen in Vlaanderen. Voor veel renners is de 205,4 kilometer lange wedstrijd een generale repetitie voor de Amstel Gold Race van zondag. In de afgelopen jaren zegevierden grote namen als Philippe Gilbert, Peter Sagan en Thomas Voeckler in de Brabantse Pijl. De aankomst van de wedstrijd wordt om 16.30 uur verwacht.

Weer en verkeer: eerste zomerse dag verwacht

Woensdag wordt de eerste zomerse dag verwacht. Dan kan het lokaal 25 graden worden in het zuidoosten van Nederland. Dinsdag was het al de eerste officiële landelijke warme dag van 2015. 

Volgens het KNMI schijnt de zon woensdag volop en varieert de maximumtemperatuur van 16 graden op de Wadden tot lokaal 25 graden in het zuiden. In de middag koelt het mogelijk af in de noordelijke kustgebieden. 

De ANWB verwacht op de weg geen bijzonderheden en gaat uit van een normale spits. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie